Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pormestarille tietä antakaa!

Näin laulaa Marion Rung. Nyt tietä antaa Turun kaupunginjohtajavetoinen johtamisjärjestelmä, kun siirrymme ns. pormestarimalliin vuoden 2021 kuntavaalien jälkeen.

Turun SDP on ajanut pormestarimallia jo liki 20 vuotta. Hienoa, että asian taakse saatiin vihdoinkin valtuuston enemmistö.

Miksi sitten pormestari? Se lisää demokratiaa. Kuntalaisen äänen painoarvo kasvaa. Jatkossa vaaleissa valitut henkilöt päättävät, mitä asioita ja mihin suuntaan niitä valmistellaan. Myös vaalien kiinnostavuus lisääntyy ja äänestysaktiivisuus nousee. Turun nykyinen kahden kärjen malli (kaupunginjohtaja ja kaupunginhallituksen pj.) on osoittautunut sekavaksi. Lisäksi pormestarisopimus antaa hyvät raamit Turun pitkäjänteiselle kehittämiselle.

Pormestarimallista neuvoteltiin pitkään ja jouduimme tekemään myös kompromisseja. Kantamme oli, että apulaispormestareita tulisi olla kolmen sijasta neljä. Mielestämme nuoriso, liikunta ja kulttuuri ovat niin tärkeitä asioita, että ne ansaitsisivat oman apulaispormestarin. Nyt nämä toimet liitetään sivistystoimialan alaisuuteen. Toivottavasti ne eivät asioina katoa marginaaliin. Myös nuorisolautakunnan lopettaminen on meille vaikea asia. Aina puhutaan, että nuorissa on tulevaisuus. Miten käy nuorille, kun oma lautakunta lopetetaan?

Suurin näkemysero kokoomuksen kanssa oli, tuleeko puolueiden julkaista omat pormestariehdokkaansa ennen vaaleja. Kantamme on, että ehdokkaan nimeäminen olisi vapaaehtoista. Me emme halua, että vaalit henkilöytyvät liiaksi pormestariehdokkaisiin. Emme halua Helsingin toistoa, jossa kuntavaalit henkilöityivät ”julkkisten” kisaan, joissa vaalibudjeteissa ei säästelty. Jan Vapaavuoren vaalibudjetti oli 61 000 euroa. Meidän kantamme on, että vaalit tulisi käydä ohjelma edellä, jossa aidosti kuunnellaan ja huomioidaan kuntalaisten huolet ja tarpeet.

Harmi, että pormestariehdokkaiden nimeäminen muodostui kokoomukselle kynnyskysymykseksi. Saimme kuitenkin läpi kampanjarahoituskaton, jotta pormestariehdokkaiden vaalibudjetit eivät lähde ihan lapasesta.

On hyvä tiedostaa, että nyt on päätetty isosta linjasta, miten järjestelmää uudistetaan. Edellä esiin tuomiini yksityiskohtiin palataan, kun on konkreettisten päätösten aika. Johtamisjärjestelmää kehitetään tarpeen tullen.

Olen ylpeä siitä, että kotikaupunkimme otti tämän rohkean uudistusaskeleen. Samaa rohkeutta ja uudistusmielisyyttä toivon myös muiden isojen päätöksentekoon tulevien asioiden kohdalla.