Järki voitti Turussa

Päätoimittaja Koivisto

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistamat Unicafe-ravintolat kertoivat lopettavansa kokonaan naudanlihan käytön ravintoloissaan. Unicafen mukaan idea uudistukseen tuli omalta henkilökunnalta. Uudistus vähentää ravintolaketjun hiilijalanjälkeä 11 prosentilla.

Turussa opiskelijaravintoloita pyörittävällä Unicalla ei toimitusjohtaja Krista Vanhalan mukaan ole suunnitteilla vastaavaa.

”Luonnollisesti keskustelemme koko ajan, miten voimme vahvistaa kasvis- ja vegaaniruoan osuutta listallamme. Nykyisin ruoistamme vain 5–10 prosentissa on naudanlihaa, ja huolehdimme siitä, että se on kotimaista, jotta hiilijalanjälki on pienempi”, Vanhala sanoi Turkulaiselle 16.10.

Järki voitti Turussa. Ruokailun hiilijalanjäljen pienentäminen on tärkeä tavoite, mutta yksittäisen raaka-aineen kieltäminen on kovin mielivaltaista. Kielto typistää laajan ongelman, ilmastonmuutoksen, juupas–eipäs-väittelyksi. Lisäksi se on omiaan herättämään vastarintaa, jolloin kielto toimii itseään vastaan.

Yksittäisten ruoka-aineiden kieltäminen kuuluu uskontojen pelikentälle, ei yliopistoon.

Opiskelija, joka syö yliopistolla naudanlihaa, voi tuottaa vähemmän päästöjä kuin kasvissyöjä, joka lentää lomamatkalle.

Samaan aikaan tiedotusvälineet ovat kertoneet, että lihankorvikkeita tuodaan Suomeen kaukaakin. Ei kuulosta hyvältä.

Kohtuus on kova ase ilmastonmuutosta vastaan. Suomalaiset ovat perinteisesti syöneet paljon kalaa, jonka hiilijalanjälki on pieni. Liha on kuulunut juhlahetkiin. Kotimaiset juurekset ja viljatuotteet ovat olleet suomalaisen peruskauraa.

Perinteinen suomalainen ruokavalio on hyvä niin ilmaston kuin terveydenkin kannalta. Raaka-aineet ovat myös halpoja. Niitä varten ei tarvita pikavippejä.

Kommentoi