Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turun hyvinvointitoimiala sai mahdottoman tehtävän, jossa sen pitää kuitenkin onnistua

Turun kaupunki julkaisi maanantaina taloutensa sopeuttamisohjelman. Ohjelma sisältää 95 toimenpidettä, joiden yhteissumma on 59 miljoonaa euroa. Tavoitteena on sopeuttaa taloutta 50 miljoonalla eurolla.

Nyt on sopeuttamisen kriittisin vaihe, kun poliitikot alkavat käsitellä ohjelmaa. On hyvä, että toimenpiteitä on reilusti yli 50 miljoonalla eurolla. Se tarkoittaa, että poliitikoille jää neuvotteluvaraa. Poliitikot voivat kertoa äänestäjille estäneensä osan säästöistä.

Toimenpiteitä on hyvä saada kokoon yli 50 miljoonalla eurolla, koska säästöjen toteutumiseen liittyy epävarmuutta.

Suurimmat säästöpaineet kohdistuvat hyvinvointitoimialaan, joka käyttää selvästi eniten rahaa.

Suurin yksittäinen toimenpide on vanhuspalvelujen rakennemuutos, jolla on määrä säästää 15,1 miljoonaa euroa.

Tarkoituksena on lisätä tehostetun palveluasumisen paikkoja ja lyhytaikaisen intervallihoidon käyttöä ja luopua vanhuskeskusten pitkäaikaisesta laitoshoidosta ja kotihoidon intensiivisimmästä palveluluokasta.

Tässä on pakko onnistua. Muuten 50 miljoonan euron tavoite karkaa käsistä heti kättelyssä.

Ongelma on se, että hyvinvointitoimialan on todella vaikea säästää.

Perustuslain mukaan julkisen vallan on turvattava jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut. Ihmistä ei voi jättää hoitamatta rahapulan takia.

Hyvinvointitoimialan kustannukset ovat kasvaneet 2000-luvulla keskimäärin 3,5 prosenttia vuodessa. Kustannusten reaalikasvu on ollut lähellä nollaa vain parina vuotena. Silloinkin nollakasvu on johtunut siitä, että valtiolta on tullut ylimääräistä rahoitusta. (Turkulainen 4.6.2019.)

Hyvinvointitoimialalla on lähes mahdoton tehtävä, jossa sen pitää kuitenkin onnistua.