Hyvää koulua!

Annarilla Ahtola

Muistatko vieläkin sen kerran, kun sait kivaa palautetta opettajaltasi? Toivottavasti. Itselleni on lähtemättömästi jäänyt mieleen liikunnanopettajan kehu uimahallissa – en ole ikinä ollut liikunnallinen, ja yläasteella uintitunneilta pyrittiin lähinnä lintsaamaan. Entä onko muistissasi edelleen myös opettajan antama moite, ikävä arvio taidoistasi tai jopa suoranainen nöyryytys? Valitettavan moni kantaa mukanaan tällaisiakin koulumuistoja.

Vanhojen muistelu osoittaa, miten tärkeät kohtaamiset kulkevat meissä vuosikymmenten ajan. Moni on edennyt elämässään, perustanut perheen ja luonut uraa, mutta palaa hetkessä pieneksi lapseksi, jonka ryhti suoristuu tai lamaantuu opettajan kannustavien tai latistavien sanojen tähden, hyväksyvän tai halveksuvan katseen edessä.

Mahtavatko opettajat aina ihan ymmärtääkään, miten tärkeitä he pienille ja vähän isommillekin oppilailleen ovat? Vaikka kukaan tuskin voi olla huomaamatta, että ekaluokkalaiselle oma opettaja on yleensä suorastaan ylimaallinen auktoriteetti.

Koulussa sorrutaan toisinaan vähättelemään koulun ja opettajan merkitystä. Huomio kiinnittyy liikaa siihen, mikä kaikki ei onnistu eikä toteudu. Huoli lapsen kotioloista saattaa estää hoksaamasta, että itse asiassa koulun merkitys lapsen elämässä on todennäköisesti vain entistä suurempi, jos kotona on ongelmia. Joillekin lapsille lukujärjestys on elämän ainoa järjestys ja suhteet koulun aikuisiin erityisen arvokkaita turvan ja hyvän mielen luojia ja mallin antajia.

Ehkä oman tärkeyden huomaamista estää myös pelko. Päiväkodit ja koulut ovat erityislaatuisia työpaikkoja, sillä perheet luovuttavat kalleimmat aarteensa, lapsensa, niihin tuntikausiksi joka päivä. Varsinkin pienillä lapsilla merkittävä osa valveillaoloajasta kuluu päiväkodin ammattilaisten kanssa. On huikaiseva mutta samalla ehkä kauhistuttavakin ajatus, että omalla työllä ja olemisella on kehittyvälle lapselle jopa ratkaisevan suuri merkitys.

Erilaisten mielenterveyspalveluiden tarpeesta puhutaan nyt paljon, ja niitäkin tarvitaan. Koulussa hienointa on, ettei se ole mikään palvelu vaan normaalia kaikille lapsille tarkoitettua toimintaa, jossa eletään, opitaan ja kasvetaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.