Puhutaan lasten peloista

Janina Andersson

Koulusurmat, ilmastonmuutos ja lisääntyvä lasten seksuaalinen ahdistelu netissä ovat tummia pilviä lastemme valoisan tulevaisuuden taivaalla. Me aikuiset emme voi tässä kohtaa sulkea silmiämme ja ajatella, ettei näistä pelottavista asioista kannata puhua lasten kanssa. Nykymaailmassa vaikeat asiat tavoittavat pienetkin lapset nopeasti. On parempi, että nämä asiat kohdataan turvallisen aikuisen kainalossa kuin yksin netin äärellä.

Samat ilmiöt ahdistavat varmasti montaa meistä aikuisistakin. Omaa pahaa oloa pitäisi kuitenkin välttää tartuttamasta lapsiin. Siksi onkin tärkeää pysyä rauhallisena ja turvallisena aikuisena, kun puhuu näistä asioista lasten kanssa. Tämä ei ole helppo tehtävä, mutta pääasia on olla rehellinen ja samalla ratkaisukeskeinen. On tärkeää viestiä lapsille, että emme ole avuttomia vaikeiden asioiden kanssa vaan voimme yhdessä pyrkiä vaikuttamaan niihin. Lasten on tärkeä tietää, että vastuu on meillä aikuisilla.

Onneksi vaikeisiin keskusteluihin löytyy myös apuvälineitä kuten uudet lapsille suunnatut kirjat Näkymätön myrsky ja Ihme ilmat! Ensimmäinen käsittelee ilmastonmuutosta sadun muodossa ja toinen värikkäänä tietokirjana.

Uskon, että lapsia ja nuoria voimaannuttaa kokemus kuulumisesta isoon joukkoon, joka haluaa yhdessä puuttua ongelmiin. Yksi nykynuorten suurimmista huolenaiheista on maapalloamme uhkaava ilmastokriisi. Siksi osallistuimmekin MLL:n työntekijöiden kanssa nuorten ilmastolakkomarssiin kaksi viikkoa sitten. Asian vakavuudesta ja synkkyydestä huolimatta koin tapahtuman innostavana enkä masentavana. Aktiiviset nuoret eri puolilla maailmaa lakkoilevat joka viikko valoisamman tulevaisuuden puolesta. Kansanliike on jo nyt maailman historian suurimpia. Meidän aikuisten on nyt aika näyttää nuorille, että huoli ei ole yksin heidän.

Masentavinta ilmastokeskustelussa on 16-vuotiaaseen Greta Thunbergiin kohdistuva maailmanlaajuinen vihapuhe. Keskusteluilmapiirimme on muuttunut jääkylmäksi, ja aikuiset ovat ottaneet itselleen oikeuden ilkeillä netissä jopa 16-vuotiaalle. Tämä ei varmasti helpota lapsia ja nuoria selviämään peloistaan. Meillä aikuisilla on vastuu niin ilmastonmuutoksen kuin keskusteluilmapiirinkin hillinnästä. Ollaan aikuisia ja kannetaan vastuumme.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu