Kolumni: Nuoret johtavat huomista

Lukijalta

Vahva ja itsenäinen ihminen. Ihminen, joka tilanteessa kuin tilanteessa ottaa ohjat haltuunsa ja luotsaa uppoavan laivan rantaan ilman muiden apua tai mielipiteitä. Sellainen ihminen on johtaja. Vai onko sittenkään? On varmasti satoja eri tapoja johtaa, eikä yksikään niistä toimi yleispätevästi kaikessa. Hyviä johtajia useiden tutkimusten mukaan kuitenkin yhdistävät jotkin asiat. Heidän luonteeseensa kuuluvat vahva päätöksenteko- ja ongelmanratkaisukyky, nopea oppiminen, suunnitelmallisuus ja inspiroiva kommunikointi.  

Tulevaisuus tuo tullessaan jatkuvasti uusia asioita ja haasteita. Ne ratkaistaksemme tarvitsemme ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita asioista. Jos he eivät jotain tiedä, he ottavat siitä selvää. Tarvitsemme ihmisiä, jotka kykenevät johtamaan itseään, kuuntelemaan ja innostamaan muita. Partiolaisten sanoin, tarvitsemme ihmisiä, jotka tuntevat vastuunsa ja tarttuvat toimeen. 

Me nuoret olemme ne, joiden harteille kasaantuvat tulevaisuuden murheet ja haasteet. Me olemme ne, joiden johtamiskyvyt testataan seuraavaksi. Kasvaaksemme ja kehittyäksemme tarvitsemme kokemuksia, tukea ja mahdollisuuksia. Jos vanhojen jäärien ensimmäinen ajatus on, ettei meidän nuorien kannata antaa tehdä mitään, koska emme me osaa, emme myöskään koskaan tule osaamaan. Kuvitelkaa tilanne, jossa eteenne heitetään miljoona uutta ja vierasta asiaa, jonka jälkeen jäätte haasteiden kanssa yksin tietämättä, mistä uskaltaa kysyä apua. Mahdollisuuksien ohella tuki on toinen valtavan tärkeä asia. 

Siispä. Aikuiset, jakakaa vastuuta myös nuorille ja tukekaa heitä. Älkää olettako, että jo osaamme tai pienenkin epäonnistumisen jälkeen viekö tilaisuuttamme, vaan ohjatkaa ja kannustakaa meitä. Ja nuoret, uskaltakaa innostua, kiinnostua ja kehittyä. Hyvän johtajan ei tarvitse lähtökohtaisesti olla se “vahva” ja itsevarma tyyppi. Päinvastoin, johtajuudessa saa ja pitää pyrkiä kehittymään jatkuvasti. Johtajuus ja sen harjoitteleminen eivät tee kenellekään huonoa.

Karoliina Koliseva

Kirjoittaja on Turun klassillisen lukion opiskelija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu