Toivon kukkia, Siskot!

toimitus

Rintasyöpä on Suomen yleisin naisten syöpä. Joka kahdeksas nainen sairastuu siihen elämänsä aikana. Toisaalta yhdeksän kymmenestä sairastuneesta toipuu syövästään.

Perinnöllinen alttius, naisen ikä sekä hormonitasapainoon liittyvät seikat ovat suurimmat rintasyöpäriskiä lisäävät tekijät. Ylipaino, tupakointi, runsas alkoholinkäyttö, unen puute sekä pitkäaikainen hormonikorvaushoito nostavat myös riskiä. Liikunta, terveellinen ravinto ja stressin välttäminen taas suojaavat syövältä.

Rintojen omatoiminen tutkiminen on tärkeää. Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos rinnassa tai kainalossa tuntuu kyhmy, rinnanpää tai iho vetäytyy sisäänpäin, iholla tai nänninpihassa näkyy ihottumaa tai nännistä tulee eritettä. Jatkotutkimuksena tehdään lääkärin suorittama palpaatio, mammografia, ultraäänitutkimus ja otetaan neulanäyte.

Suomessa lakisääteinen rintasyövän mammografiaseulonta tarjotaan 50–69 -vuotiaille. Sen hyödyistä on runsaasti tutkimustietoa. Ultraäänitutkimusta käytetään mammografian jatkotutkimuksena. Se ei sovellu ainoaksi seulontamenetelmäksi. Tiiviistä rinnasta on vaikeampi löytää mammografialla syöpää ja tällöin ultraäänitutkimus voi olla hyvä lisä mammografian tueksi.

Nuorilla naisilla rinnan rakenne on tiiviimpi ja ultraääntä käytetäänkin alle 30-vuotiaiden ensisijaisena kuvantamismenetelmänä. Mahdollinen löydös varmistetaan vielä joko mammografialla tai magneettitutkimuksella sekä tarvittaessa neulanäytteellä. Lähetteen rintojen omakustanteiseen ultraäänitutkimukseen saa gynekologilta tai yleislääkäriltä.

Rintasyöpähoito räätälöidään naisen syöpätyypin ja syövän levinneisyyden perusteella. Leikkauksen liitännäishoitona annetaan tarvittaessa solusalpaaja, säde- ja tablettihoitoa. Hoitojen aikana ja niiden jälkeen raskaudenehkäisyyn, vaihdevuosioireisiin ja joskus hankaliin limakalvo-oireisiin saa apua gynekologilta.

Vaikka elämä on pakottanut syöpäpotilaan matkalle, jolle hän ei itse halunnut, nykypäivän syöpähoidot ovat kehittyneet ja suurin osa potilaista paranee. Vertaistuesta saa psyykkistä ja sosiaalista apua. Esimerkkinä aktiivisesta toiminnasta voidaan mainita graafikko Tiina Aaltosen synnyttämä upea Siskot-vertaistukiryhmä (https://www.siskola.fi/ ).

Katja Kero

Kirjoittaja on LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja seksuaalineuvoja TYKS Naistenklinikalla ja Aura Klinikalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää