Ketkä pudotetaan kelkasta

Antti-Pekka Pietilä

Kuka saa hoitoa? Kuka jää ilman rahaa?

Vanhusten hoivaa ei ole varaa lisätä. Vaikka hallitus on päättänyt lisätä hoitajien määrää, 4 500 uutta hoitajaa eikä 220 miljoonan lisärahaa ole olemassa.

Hoitajamitoituksesta tulee lain kuollut kirjain kuten vuoden 1734 rakennusmääräyksestä. Sen mukaan ”jokaisessa talossa pitää olla humalisto” eli humalatarha.

Terveydenhuollossa tehdään jo joka päivä päätöksiä siitä, kenelle annetaan kalliita hoitoja. Terveystalous on osa sairaanhoitoa. Sen painoarvo kasvaa, kun kuntien sairaanhoitomenot lisääntyvät ja kunnilta loppuvat rahat.

Pakolaisten rahoittamisesta on jo tehty rajoittavia päätöksiä Tanskassa, Ruotsissa, Hollannissa, Italiassa, Itävallassa, Puolassa ja Unkarissa. Näissä maissa omien kansalaisten tarpeet ja rajaton maahanmuutto ovat asettuneet vastakkain. Tuleva EU-komissaari Jutta Urpilainen (sdp.) joutuu ratkomaan ongelmaa koko Euroopassa.

Velkaantumisella on tähän saakka siirretty ikäviä päätöksiä. EU-maiden johtajien ja Euroopan keskuspankin (EKP) johtokunnan keskuudessa riidellään jo avoimesti velkaelvytyksen jatkosta. Voidaanko painaa lisää setelirahaa, jota jaetaan matalalla korolla markkinoille? Kuka siitä lopulta hyötyy?

Keskustan kannattajien enemmistö ei hyväksy syömävelan lisäämistä, sillä heillä on kokemusta velallisen elämästä. Hallituksen sisällä se tarkoittaa, että keskustan ja vasemmistopuolueiden ja vihreiden välillä on iso ristiriita. Jos keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni tukee Antti Rinteen ajamaa lisävelkaantumista, keskustaa voi kohdata joukkopako perussuomalaisiin ja kokoomukseen jo seuraavissa kuntavaaleissa 2021.

Oma maa ensin on asenteellinen valtavirta Yhdysvalloissa, entisessä Itä-Euroopassa ja yhä vahvemmin myös Ranskassa, Saksassa ja Ruotsissa. Suomi on kulkenut eurooppalaisen valtavirran jälkijunassa, eikä ole merkkejä siitä, että Suomi hyppäisi siitä pois.

Rahan rajuin rajoite koetaan syksyn työmarkkinaneuvotteluissa, joita ei johda pääministeri vaan työntekijä- ja työnantajaliitot. Miten sitten suu pannaan, jos maassa lakkoillaan vasemmistojohtoisen hallituksen aikana?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää