Uusiin iskuihin varauduttava

Janne Koivisto

Ei kai taas. Nämä kolme sanaa kuvaavat monen ajatuksia tällä viikolla. Koko Suomi järkyttyi maan historian viidennestä koulusurmasta.

Kuopiossa kuoli yksi ja loukkaantui kymmenen ihmistä. Teosta epäillään vuonna 1994 syntynyttä miestä, joka on yksi loukkaantuneista.

Kouluiskuista on tullut Suomessa vakava, laaja ja pitkäaikainen ongelma, johon on syytä puuttua entistä tarmokkaammin. Toteutuneet koulusurmat ovat vain jäävuoren huippu.

Keskusrikospoliisi kertoi tiistaina, että se tuki viime vuonna paikallisia poliisilaitoksia 341 uhkatapauksen estämisessä ja selvittämisessä. Tapauksia oli melkein yksi vuoden jokaista päivää kohti.

Todellisuudessa uhkatapauksia on enemmän, sillä paikalliset poliisilaitokset hoitavat suurimman osan tapauksista itse.

Taustalla on tyypillisesti sosiaalisia ja mielenterveydellisiä ongelmia. Mielenterveyden häiriöistä kärsii eri tutkimusten mukaan 20–25 prosenttia nuorista.

Hyvinvointivaltio on kymmenille tuhansille nuorille pahoinvointivaltio.

Kouluiskujen estäminen edellyttää useiden tahojen yhteistyötä.

Koulujen ja oppilaitosten pitää pyrkiä varmistamaan, että kaikki voivat hyvin ja mielenterveysongelmiin on tarjolla apua. Käytännössä tämä tiedetään mahdottomaksi. Aina joku voi pahoin. Tilastojen mukaan pahoinvointia on paljon.

Siksi iskuihin pitää varautua kouluissa ennalta. Kouluissa järjestetään paloharjoituksia. Miksi ei harjoiteltaisi myös kouluiskujen varalta? Kuluneen kymmenen vuoden aikana kouluiskut ovat uhanneet oppilaita tulipaloja enemmän.

Tärkeää on myös, että poliisi pystyy harjoittamaan aktiivista tiedustelua ja pyrkii estämään kouluiskut ennalta. Viranomaisilla pitää myös olla hyvä valmiudet toimia iskujen sattuessa. Kuopiossa valmiudet tuntuivat olevan kunnossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää