Muistokirjoitus: Markku Tähkäpää teki nuorisotyötä, joka on jäänyt liian vähälle huomiolle

Markku Tähkäpää esitteli liidokkejaan vuonna 2012 Kaarinan Kotimäen koulun lennokkikerhossa. Ilpo Haahtela

toimitus

Lennokkiurheilija Markku Tähkäpää (1932–2019) kuoli kesäkuussa kotonaan yllättävään sairaskohtaukseen. Hän oli jo ilmoittautunut Jämijärven jokavuotiseen lennokkikilpailuihin. Kilpailuista tuli hänen muistokilpailunsa. Samoin käynee Etelä-Ruotsin Rinkebyssä, jossa vuosittain järjestetään vanhojen lennokkien kilpailut. Näihin on Markku Tähkäpää osallistunut yli 20 vuoden ajan.

Markku Tähkäpään eli ”Tähkän” laji oli vapaastilentävät liidokit. Suurimman menestyksensä hän saavutti vuonna 1959, jolloin Suomen joukkue voitti liidokkien maailmanmestaruuden. Henkilökohtaisesti Tähkäpää oli Suomen joukkueen paras. Hän oli tuttu näky lähes jokaisessa maamme vapaasti lentävien lennokkien kilpailuissa voittaen useita. Vuonna 1959 Tähkäpää valittiin maamme lennokkiurheilijaksi.

Tähkäpään tavaramerkki oli äärimmäisen taitavasti rakennettu lennokki, usein malliltaan muista poikkeava. Puusepän koulutus antoi tähän mahdollisuudet. Markku Tähkäpäälle tunnusomaista oli myös se, että jos hän ei ollut tyytyväinen uuden koneensa ominaisuuksiin, seuraava lennokki valmistui kotona viikossa, kun useimmilta muilta kului tähän vähintään yksi kuukausi.

Edellä kerrottu ilmaisee myös sen, että Tähkäpää oli enemmän empiirikko kuin teoreetikko. Kerrotaan, että Markku Tähkäpää vaihtoi puusepän ammattinsa Postin kirjeenkantajan toimeen saadakseen riittävästi aikaa lennokkiharrastukselleen. Terveydelliset syyt saattoivat kuitenkin painaa enemmän.

Postinkanto oli ulkoilmatyötä, joka vaati hyvää kuntoa, kuten myös vapaasti lentävien lennokkien lennättäminen. Tähkäpää harrasti 1950-luvulla myös keskimatkojen juoksua Turun Urheiluliiton riveissä ja erityisesti naapurit tiesivät Tähkäpään polkevan joka aamu pyörällä 7 kilometrin matkan Ruskon hiekkakuopalle aamu-uintia varten niin kauan kuin vapaata vettä riitti.

Lennokkiurheilijan saavutuksista huolimatta Markku Tähkäpään suurin merkitys on ollut nuorisotyö, erityisesti poikien parissa tehty työ. Tämä osa hänen toiminnastaan on jäänyt liian vähälle huomiolle. Lennokkikerho Kärpänen, johon Markku Tähkäpää liittyi jo 1940-luvulla, oli saanut toimitilat Auralan setlementin kerhotiloista Pohjolan kaupunginosassa, missä toiminta sai jatkua vuosikymmeniä.

Tähkäpää piti lennokkikerhoa myös Turun tuomiokirkkoseurakunnan tiloissa, mutta tästä joukosta ei Artukaisten lentokentälle lennättäjiä tullut. Olennaista oli se, että ”Tähkä” oli aina paikalla niin kerhossa kuin lentokentällä. Hän antoi tarvittaessa neuvoja, mutta moitteet Tähkä osasi muokata hyväksyttävään muotoon: ”Kyllä sinä tuon osaat paremmin tehdä”.

Lennokin lentokuntoon rakentaminen oli tärkeä päämäärä, jota kaikki eivät olisi ilman Tähkän apua saavuttaneet. Markku Tähkäpää oli nuorille pojille esimerkki. Tästä hän saattoi olla tietoinen, mutta ei sitä koskaan tuonut esiin.

Ilpo Haahtela, Esko Hietanen, Jarkko Koski ja Matti Pyykkö

Kirjoittajat ovat Markku Tähkäpään läheisiä ystäviä, entisiä ja nykyisiä lennokkiurheilijoita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää