Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lapsilla on asiaa

Vieraanani kaupungintalolla kävi äskettäin paikallisdemokratiaan tutustuvia kakkosluokkalaisia. Keskustelimme siitä, minkälaiset asiat tekisivät heidän mielestään kotikaupungistamme paremman.

Lasten puhe kääntyi liikenteeseen yhtä nopeasti kuin valtuustosalissa usein muutenkin, mutta huolet olivat toisenlaisia: yksi murehti autoilijoita, jotka eivät pysähdy suojatien eteen, toinen ehdotti autoilun kieltämistä kokonaan ja kolmas sitä, että kaupunki alkaisi valmistaa sähköautoja.

Tämän päivän turkulaislapset elävät erilaisessa maailmassa kuin me aiemmat sukupolvet – maailmassa, jossa tietoa on saatavilla enemmän kuin koskaan ennen. Lapset ovat usein jo nuorina perillä asioista, joista me tulimme tietoisiksi paljon myöhemmin. Ja heillä on asiaa!

Samalla viikolla osallistuin hieman isompien turkulaiskoululaisten kanssa ilmastolakkoon, jonka tehtävänä on saada aikuiset tekemään päätöksiä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Nuoret ovat olleet huolissaan samasta asiasta jo vuosikymmeniä; osallistuin vastaaviin mielenilmauksiin itsekin viime vuosituhannen puolella. Mutta tänään nuorten ääni on niin kova, että sitä ei voi olla kuulematta.

Olen ylpeä lapsista ja nuorista, jotka haluavat ottaa kantaa yhteisiin asioihimme ja sanoa, että nyt riittää. Erityisen tärkeältä tämä on tuntunut sen jälkeen, kun keskustelu nuorten ilmastolakkoilun ympärillä on saanut käsittämättömiä piirteitä: liian moni aikuinen on kyseenalaistanut nuorten motiivit ja nauranut heille, etunenässä ilmastolakon aloittaneelle Greta Thunbergille. Tämä viimeistään on osoittanut, että todella tarvitsemme pilkkaavia aikuisia fiksumpien nuorten aktiivisuutta, myös Turussa.

Kahdeksanvuotiaat vieraani kysyivät minulta, miksi lapset eivät saa äänestää. Kysymys tuntui vaikealta, sillä aina ei tunnu siltä, että me aikuiset osaisimme nämä asiat paremmin. Yrittäessäni kertoa demokratiasta, vallasta ja vastuusta, halusin sanoa lapsille: te olette viisaita, te näette maailman omalla suoraviivaisella tavallanne ja teidän pitää kertoa meille aikuisille, miltä se näyttää. Ja meidän pitää kuunnella, aikuisten oikeasti.