Edessä on valtava muutos

Janne Koivisto

Turun kaupunki tähtää hiilineutraaliksi vuoteen 2029 mennessä.

Tavoitteen toteuttaminen edellyttää varsin tuntuvia toimenpiteitä. Yhden esimerkin tarjoaa Turun ruokapalveluiden hiilijalanjäljen vähentäminen -raportti.

Vaikka ruoka valmistettaisiin ja kuljetettaisiin päästöttömästi, ruokahävikkiä ei olisi lainkaan ja ruoka olisi pelkkää kasvisruokaa, päästäisiin vasta noin 76 prosentin päästövähennykseen.

Raportissa todetaankin, että ruokapalveluille hyvä 10 vuoden tavoite voisi olla päästöjen puolittaminen. Sekin edellyttää päästöttömän energian käyttämistä, ruokahävikin puolittamista ja kasvisaterioiden lisäämistä 70 prosenttiin.

Muutos on valtava. Uunit on lämmitettävä päästöttömällä sähköllä. Koulujen oppilaat, päiväkotien lapset ja vanhainkotien asukkaat näkevät enää harvoin lautasellaan kanaviillokkia tai uunimakkaraa. Maidolle ja juustolle täytyy todennäköisesti heittää hyvästit. Ruokaa ei saa enää mennä roskiin.

Koska ruokapalvelut ei pysty leikkaamaan päästöjään 100 prosentilla, jostakin muualta täytyy leikata päästöjä senkin edestä, jos Turku mielii hiilineutraaliksi. Ruokapalvelut on vain yksi esimerkki.

Nuoret näyttäisivät olevan valmiita muutokseen.

Turkulaisen toimituksessa käy vuosittain tet-harjoittelijoita peruskouluista, ja Turkulainen tekee myös yhteistyötä turkulaisen lukion kanssa.

Peruskoululaisista ja lukiolaisista huomaa, että he ovat kiinnostuneita ja huolestuneita ympäristön tilasta. Nuoret myös sanovat olevansa valmiita toimimaan.

Huoli ei tosin näy vielä käytännön arjessa. Esimerkiksi Turun mopokanta on kasvanut viime vuosina noin 200 mopolla vuodessa ja kasvu jatkuu.

Joko puheet ja teot ovat ristiriidassa tai sitten ympäristön tilasta on huolissaan vain osa nuorista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää