Velka on ministerin kaveri

A-P. Pietilä

Hallitus on Suomen velkaisin pienryhmä. Antti Rinteen hallituksen 19 ministeristä puolella on velkaa yhteensä yli 3 miljoonaa euroa.

Ministereiden henkilökohtaiset velat ovat niin suuret, ettei niistä selviä ilman ministeripalkkaa.

Hallitus on todistanut, että se kasvattaa lähestulkoon kaikkien tuloja. Vain pieni suurituloisten joukko menettää. Veronkorotukset eivät kuitenkaan kata muiden lisätuloja, joten rahaa on otettava lisää systeemin ulkopuolelta.

Tulonjakolaskelmissa ei ole huomioitu valtion velan kasvattamista eikä valtion omaisuuden myyntiä. Velat jäävät tulevien työtätekevien sukupolvien maksettaviksi. Valtion omaisuuden myynti johtaa siihen, etteivät tulevat sukupolvet enää hyödy niiden tuotosta.

Kuinka kehtaatte varastaa lastenne unelmat suurilla veloilla! Lapset maksavat aikuisina vanhempiensa velat ja luopuvat samalla omista eduistaan. Nyt ei investoida tulevaisuuteen vaan menneisyyteen. Nyt maksetaan palkkioita hallituspuolueita äänestäneille aikuisille.

Hyvinvointivaltio ei voi perustua jatkuvaan velkaantumiseen ja omaisuuden myynteihin eli yli varojen elämiseen. Järjestelmä toimii ainoastaan, kun mahdollisimman moni on töissä, maksaa veronsa ja eläkemaksunsa. Velalle tulee katto vastaan ja myyntikelpoinen omaisuus loppuu.

Jokaista 100 avoimen sektorin työpaikkaa kohden on 249 ei-työllistä ja julkisen sektorin työpaikkaa. Hyvinvoinnin maksutaakka on jaettu epätasaisesti ja epäoikeudenmukaisesti. Mitä suuremmaksi julkinen sektori paisuu ja väestö ikääntyy, sitä painavammaksi kivireki muuttuu. Se lapsemme tulevat kokemaan.

Hyvinvointi ei ole automaatti tai päätösperusteinen asia. Hyvinvointi ei synny unelmilla vaan tuottavalla työllä, jolla kustannetaan palvelut. Jokaisen kansalaisen pitää osallistua omalla panoksellaan yhteiseen hyvään. Jokaisen on ansaittava paikkansa.

Kun ministerit ovat ylivelkaantuneita, he eivät voi kieltää äänestäjiä ylivelkaantumasta. Poliitikot eivät edelleenkään ole tarpeeksi kypsiä kertomaan, mihin velkaantuminen johtaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu