Velka on ministerin kaveri

Antti-Pekka Pietilä

Hallitus on Suomen velkaisin pienryhmä. Antti Rinteen hallituksen 19 ministeristä puolella on velkaa yhteensä yli 3 miljoonaa euroa.

Ministereiden henkilökohtaiset velat ovat niin suuret, ettei niistä selviä ilman ministeripalkkaa.

Hallitus on todistanut, että se kasvattaa lähestulkoon kaikkien tuloja. Vain pieni suurituloisten joukko menettää. Veronkorotukset eivät kuitenkaan kata muiden lisätuloja, joten rahaa on otettava lisää systeemin ulkopuolelta.

Tulonjakolaskelmissa ei ole huomioitu valtion velan kasvattamista eikä valtion omaisuuden myyntiä. Velat jäävät tulevien työtätekevien sukupolvien maksettaviksi. Valtion omaisuuden myynti johtaa siihen, etteivät tulevat sukupolvet enää hyödy niiden tuotosta.

Kuinka kehtaatte varastaa lastenne unelmat suurilla veloilla! Lapset maksavat aikuisina vanhempiensa velat ja luopuvat samalla omista eduistaan. Nyt ei investoida tulevaisuuteen vaan menneisyyteen. Nyt maksetaan palkkioita hallituspuolueita äänestäneille aikuisille.

Hyvinvointivaltio ei voi perustua jatkuvaan velkaantumiseen ja omaisuuden myynteihin eli yli varojen elämiseen. Järjestelmä toimii ainoastaan, kun mahdollisimman moni on töissä, maksaa veronsa ja eläkemaksunsa. Velalle tulee katto vastaan ja myyntikelpoinen omaisuus loppuu.

Jokaista 100 avoimen sektorin työpaikkaa kohden on 249 ei-työllistä ja julkisen sektorin työpaikkaa. Hyvinvoinnin maksutaakka on jaettu epätasaisesti ja epäoikeudenmukaisesti. Mitä suuremmaksi julkinen sektori paisuu ja väestö ikääntyy, sitä painavammaksi kivireki muuttuu. Se lapsemme tulevat kokemaan.

Hyvinvointi ei ole automaatti tai päätösperusteinen asia. Hyvinvointi ei synny unelmilla vaan tuottavalla työllä, jolla kustannetaan palvelut. Jokaisen kansalaisen pitää osallistua omalla panoksellaan yhteiseen hyvään. Jokaisen on ansaittava paikkansa.

Kun ministerit ovat ylivelkaantuneita, he eivät voi kieltää äänestäjiä ylivelkaantumasta. Poliitikot eivät edelleenkään ole tarpeeksi kypsiä kertomaan, mihin velkaantuminen johtaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää