Arvokas vanhuus pelastettava!

Jaakko Lindfors

Ei ole kenenkään etu, että joka päivä lähes sata turkulaista jonottaa pääsyä ikäihmisten asumispalveluihin. Jono on päästetty kasvamaan näihin mittoihin viimeisen reilun vuoden aikana. Erityisen pitkä jono on tehostettuun palveluasumiseen.

Jonot pitäisi purkaa viivytyksettä rakentamalla Turkuun kokonaan uusi vanhuspalvelujen kunnallinen yksikkö, joka voisi kulkea työnimellä Portsakoti 2. Samalla on palkattava lisää hoivahenkilöstöä sekä laitos- että kotihoitoon. Portsakoti 2 ja lisähenkilöstö olisivat molemmat tärkeitä tulevaisuusinvestointeja: vanhuspalveluiden tarve ei tule tulevaisuudessa pienenemään vaan kasvamaan entisestään.

Tänä vuonna aluehallintovirastossa on ollut vireillä useita valvonta-asioita koskien Turun alueen yksityisiä ja julkisia vanhuspalveluja. Usein laiminlyöntiepäilyt ovat liittyneet riittämättömään henkilöstön määrään, mikä on aiheuttanut Turussa vakaviakin vaaratilanteita.

Miten voi olla niin, että voitontavoittelun annetaan jatkua vanhuspalveluissa, vaikka tiedossa on, että voitot kerätään viime kädessä omien vanhempiemme ja isovanhempiemme sekä pienipalkkaisen henkilöstön kustannuksella? Voidaanko yksityiseen hoivakotiin jatkossa luottaa, jos se on jäänyt kiinni hoitajamitoitusten rikkomisesta taloudellisessa hyötymistarkoituksessa?

Eikä siinäkään vielä kaikki. Esperi Care Holding on hoivayhtiö, joka ei ole maksanut yhteisöveroja Suomeen vuosina 2016 ja 2017. Kuinka he kehtaavat?

Turun tulee käynnistää ripeästi tarvittavat toimenpiteet sen edistämiseksi, että laiminlyönneillä voittoa tehneiden yksityisten vanhuspalvelun tuottajien toiminta otettaisiin kaupungin omiin käsiin ilman kompensaatiota. Lisäksi on toivottavaa, että maan hallitus ryhtyisi asteittain rajoittamaan voitontavoittelua tavoitteenaan lopulta voitontavoittelun kieltäminen lailla vanhuspalveluissa. Voitontavoittelu sopii huonosti yhteen ikäihmisen hoivan ja arvokkaan vanhenemisen kanssa.

Arvokas vanheneminen on ihmisoikeus, joka mitataan sillä, kuinka hyvin kaikille kuuluvat, julkiset palvelut on resursoitu. Arvokas vanheneminen ei saa riippua kenenkään lompakon paksuudesta. Turku ja valtio päättävät molemmat ensi vuoden talousarvioistaan tämän vuoden loppuun mennessä. Nyt tehdään painavat arvovalinnat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu