Turusta liikunnan ja hyvinvoinnin mallikaupunki 2025

toimitus

Otsikko ei ole ainoastaan kunnianhimoinen toive vaan täysin saavutettavissa oleva tilanne, mikäli pystymme yhdessä tätä edistämään niin päätöksenteon kuin talouden näkökulmasta.

Liikunnallinen elämäntapa, elinvoimainen seuratoiminta ja kansalaisyhteiskunta ovat keskeisiä suomalaisten hyvinvoinnin ja terveyden taustalla olevia tekijöitä.

Turku on kehittyvä seutukunta ja olemme positiivisen rakennemuutoksen kaupunki, jossa väkiluku on edelleen kasvussa. Valitettavasti kuitenkin liikunnan budjetti ja sen kehitys ovat jääneet pahasti jälkeen kasvavan kaupungin tarpeista.

Emme voi myöskään ummistaa silmiämme Turussa siltä tosiasialta, että taloudellinen tilanne kaupungissamme ovat haastava. Turun kaupunki on tekemässä historiallisen suuren alijäämän ja tämä tulee osaltaan varmasti vaikuttamaan myös liikunnan budjettiin sopeuttamistoimien osalta.

Kun tähän Turun kaupungin taloudellisen tilanteen haasteeseen yhdistää sen, että liikkumattomuuden arvioidaan aiheuttavan Suomessa vähintään kolmen miljardin euron kustannukset vuosittain ja Turun osuus tästä on miljoonaluokkaa. Liikkumattomuuden kustannukset kaupungille tulevat lähivuosina erittäin kalliiksi väestön ikääntyessä.

Ei voi olla kysymättä ja pohtimatta, että resursoimmeko me Turussa oikeisiin asioihin? Vai säästämmekö vääristä paikoista?

Liikkumattomuuden haittojen pysäyttämiseksi ei toki ole yhtä ainoaa keinoa vaan tarvitaan useita eri toimia, poikkihallinnollista koordinaatiota ja yhteistyötä Turussa päättäjien ja urheiluvaikuttajien kanssa. Pääministeri Rinteen hallitusohjelma linjaa useita toimenpiteitä 2020-luvun liikuntapolitiikalle ja nostaa esille mm. lähiliikuntapaikkojen ja ulkoilureitistöjen tärkeyden. Hallitusohjelman liikkumisohjelma on laajakantoinen avaus, jolla voidaan tarttua liikkumisen lisäämiseen kaikissa ikäryhmissä.

Haastankin päättäjät pohtimaan ”Turku liikkeelle” ohjelman perustamista ja pikaisia toimia ikäihmisten liikkumattomuuden torjumiseksi.

Mari Lahti (sd Turun liikuntalautakunnan puheenjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää