Turusta liikunnan ja hyvinvoinnin mallikaupunki 2025

Lukijalta

Otsikko ei ole ainoastaan kunnianhimoinen toive vaan täysin saavutettavissa oleva tilanne, mikäli pystymme yhdessä tätä edistämään niin päätöksenteon kuin talouden näkökulmasta.

Liikunnallinen elämäntapa, elinvoimainen seuratoiminta ja kansalaisyhteiskunta ovat keskeisiä suomalaisten hyvinvoinnin ja terveyden taustalla olevia tekijöitä.

Turku on kehittyvä seutukunta ja olemme positiivisen rakennemuutoksen kaupunki, jossa väkiluku on edelleen kasvussa. Valitettavasti kuitenkin liikunnan budjetti ja sen kehitys ovat jääneet pahasti jälkeen kasvavan kaupungin tarpeista.

Emme voi myöskään ummistaa silmiämme Turussa siltä tosiasialta, että taloudellinen tilanne kaupungissamme ovat haastava. Turun kaupunki on tekemässä historiallisen suuren alijäämän ja tämä tulee osaltaan varmasti vaikuttamaan myös liikunnan budjettiin sopeuttamistoimien osalta.

Kun tähän Turun kaupungin taloudellisen tilanteen haasteeseen yhdistää sen, että liikkumattomuuden arvioidaan aiheuttavan Suomessa vähintään kolmen miljardin euron kustannukset vuosittain ja Turun osuus tästä on miljoonaluokkaa. Liikkumattomuuden kustannukset kaupungille tulevat lähivuosina erittäin kalliiksi väestön ikääntyessä.

Ei voi olla kysymättä ja pohtimatta, että resursoimmeko me Turussa oikeisiin asioihin? Vai säästämmekö vääristä paikoista?

Liikkumattomuuden haittojen pysäyttämiseksi ei toki ole yhtä ainoaa keinoa vaan tarvitaan useita eri toimia, poikkihallinnollista koordinaatiota ja yhteistyötä Turussa päättäjien ja urheiluvaikuttajien kanssa. Pääministeri Rinteen hallitusohjelma linjaa useita toimenpiteitä 2020-luvun liikuntapolitiikalle ja nostaa esille mm. lähiliikuntapaikkojen ja ulkoilureitistöjen tärkeyden. Hallitusohjelman liikkumisohjelma on laajakantoinen avaus, jolla voidaan tarttua liikkumisen lisäämiseen kaikissa ikäryhmissä.

Haastankin päättäjät pohtimaan ”Turku liikkeelle” ohjelman perustamista ja pikaisia toimia ikäihmisten liikkumattomuuden torjumiseksi.

Mari Lahti (sd Turun liikuntalautakunnan puheenjohtaja

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.