Korruptio terveyden- ja sairaanhoidossa

Lauri Collan

Korruptio on rumaa kaikkialla, missä sitä esiintyy. Se on itsekeskeistä ja ahnetta. Terveydenhuollossa se on vielä astetta ahneempaa, sillä hoitoa ja siten resursseja kipeästi tarvitsevat potilaat kärsivät siitä.

Kansainvälisissä kirjallisuushauissa tulee esille kourallinen julkaisuita. Näiden perusteella syntyy vaikutelma laaja-alaisesta ongelmasta. Jotkin julkaisut kuvailevat sitä ”nykypäivän lääketieteen vakavimmaksi eettiseksi kriisiksi”. Suomalaisia julkaisuita en löytänyt, mutta kansalaisille osoitetuissa kyselyissä korruptio terveyden- ja sairaanhoidossa nousee meilläkin ensimmäisten joukossa esille.

Kun vertaan Suomessa havaitsemaani korruptiota (virkapelit, ylihintaiset hankinnat, hyväveliverkostot) kansainvälisten julkaisuiden havaintoihin, on todettavissa, että esimerkiksi suomalaisella ja intialaisella terveydenhuollolla on yllättävän paljon yhteistä. Intialaiset ovatkin julkaisuiden mukaan todenneet terveyden- ja sairaanhoitonsa korruptoituneimmaksi julkisen sektorin alueeksi. Suomessa ongelmasta ei puhuta mitään.

Jotkin lääkeyhtiöt ovat saaneet maailmalla sakkoja korruptionomaisesta markkinoinnista. Suomessa lääketeollisuuden toiminta on erittäin säädeltyä ja potilaiden luulo siitä, että lääkäri hyötyisi kalliiden lääkkeiden määräämisestä on minusta yleisesti ottaen perusteeton. Kansallisia hoitolinjauksia tekeviä lääkäreitä saattaisi kuitenkin olla perusteltua tässä suhteessa seurata.

Sote-juna lopulta pysähtyi – mutta kovin hitaasti. Sotea puskettiin lisääntyvän vastustuksen läpi ilman laajaa demokraattista hyväksyntää. Kun veronmaksajaa pakkonaitettiin isojen terveydenhuollon ketjuyritysten kanssa, ei tarvinnut olla kovinkaan tarkkanäköinen huomatakseen korruptioon sopivia signaaleja.

Kaikki eivät ole niin sivistyneitä, että haluaisivat erottaa oman edun yhteisestä edusta. Lääkärikunnan pitäisikin tehdä keskinäinen säännöstö korruption ehkäisemisestä terveyden- ja sairaanhoidossa. Ja mitä nopeammin, sen parempi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu