Pää on vedättäjän kädessä

A-P. Pietilä

Suomi elää ilmiömäistä aikaa, jota hallitaan päätösperusteisilla vaalivedätyksillä.

Vasemmiston kansanedustaja Merja Kyllönen ampui pääministeri Antti Rinnettä selkään sanomalla, sen minkä kaikki tietävät. Demarit, vasemmisto ja vihreät lupasivat ennen vaaleja asioita, joihin vaalien jälkeen ei ole rahaa.

Vaalilupaukset osoittivat, että Suomi on edunsaajayhteiskunta. Poliitikot lupaavat lisäetuja kuin karkkia makeanhimoisille äänestäjille.

Vaaleissa karkki maistuu, mutta arjessa ollaan toista mieltä. Kaksi kolmasosaa (60 %) on sitä mieltä, että sosiaalitukia käyttävät sellaisetkin, jotka eivät niitä välttämättä tarvitse. Rahaa jaetaan vääriin taskuihin.

Pää on vedättäjän kädessä. Hallituksella ei ole rahaa hoitajamitoituksen nostoon, 4 000 hoitajan ja lääkärin palkkaamisen, eläkeläisten vappusataseen eikä ilmastoystävällisiin junaratoihin. Vanhat menot sitovat kädet.

Rinteen arvopohjainen budjetti nostaa ministereiden avustajien palkkoja 5 miljoonalla ja puoluetukea 6 miljoonalla. Samalla summalla lisätään poliisien, syyttäjien, tuomioistuinten ja vankiloiden rahoitusta. Tämä on arvovalinta.

Hallitus lupasi, ettei keskiluokan tuloja leikata. Veronmaksajain keskusliiton mukaan verotus kiristyy jo, kun kuukausiansio on 2 300 euroa. Keskipalkkaisen 3 450 euroa ansaitsevan verotus kiristyy sitäkin enemmän, kun palkansaajien työeläke- ja sairausvakuutusmaksut nousevat. On ihan sama, millä nimikkeellä käteen jäävä ansio pienenee.

Hallitus väittää, että ensi vuoden budjetti on vain 2 miljardia euroa alijäämäinen eli sen verran on otettava lisää velkaa. Summa on todellisuudessa jopa kaksinkertainen, kun hallitus joutuu myymään valtion omaisuutta syömämenojen kattamiseksi.

Ay-liike on takajaloillaan. Kun tilipussit kevenevät, palkankorotuksia vaaditaan työnantajilta. Hallitus ajaa Suomen jamaan, jossa palkankorotukset ajoittuvat talouden laskukauteen.

Demarit hallitsevat myös Ruotsia, jossa kevennetään palkansaajien verotusta ja vähennetään valtion velkaa. Ruotsissa säästetään paukkuja taantumaan.

Suomessa käytetään etukäteen rahat, joita ei ole edes olemassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu