Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Pikamuoti ahdistaa

Astut vaatekauppaan. Taustalla soivat tämän hetken listahitit ja ympärillä kuuluu pientä hälinää. Tunnelma on aika mukava. Rekit ja pöydät notkuvat värikkäitä sesongin vaatteita, joista jokainen maksaa muutaman euron tai enintään muutaman kympin. Jos alkaa tarkastella vaatteita lähempää, voi tuntea halvan hinnan. Vaatteissa lukee ”made in China” tai ”made in Indonesia”.

Halpa hinta houkuttelee, koska muoti muuttuu koko ajan ja silloin ei tee mieli maksaa paljon paidasta, jota tulee käyttäneeksi vain muutaman kerran. Sille asialle pitäisi tosin tehdä jotain. Kun minä astun vaatekauppaan, tunnelma ei tunnu mukavalta. Minua ahdistaa tietoisuus siitä, kuinka paljon pikamuoti tuottaa päästöjä.

En ole syytön itsekään. Kun mietin sitä vaatemäärää, jonka olen kesänkin aikana ostanut, vatsassa muljahtaa, vaikka tiedän, etten edes ole pahimmasta päästä. Silti ajatus, että on ostanut pikamuotia eikä ole yhtään kiinnittänyt huomiota siihen, mitä materiaalia tuotteet ovat tai mistä ne ovat tulleet, on inhottava.

Se, mihin en ole mennyt mukaan, on vaatteiden käyttämättömyys. En osta vaatteita kaapin perälle enkä ainakaan roskiin. En ole heittänyt ensimmäistäkään ehjää vaatekappaletta suoraan roskiin ja ainakin yleensä olen käyttänyt vaatteet melkein puhki.

En pysty ymmärtämään, miksi kukaan ostaa vaatteita, käyttää niitä kerran tai kaksi ja heittää sen jälkeen roskiin. Silti niin tapahtuu. Ajatus puistattaa.

Ihmettelen sitä, miksei vaateteollisuus ratsasta ekologisuudella, kun siitä on tullut lähes muoti-ilmiö. Ilmiö, jonka vaikutus on positiivinen. Siihen taitaa olla hyvin yksinkertainen syy: ekologisuus maksaa. Yritykset eivät halua maksaa ekologisuudesta, ja sama pätee myös kuluttajiin. Kun vaate ostetaan muutamaa käyttökertaa varten, hintana 9,90 on mukavampi kuin 75 euroa.

Mitä yksittäinen ihminen voisi tehdä? Pelkästään lisäämällä vaatteiden käyttöikää voisi vähentää kulutusta. Hyvä keino on myös ostaa vaatteita, jotka eivät ole tietyn muodin mukaisia. Pienellä vaivalla löytää helposti yrityksiä, jotka tekevät vaatteita ekologisesti ja vastuullisesti. Hinta saattaa olla kalliimpi, mutta se kertoo vaatteen laadusta.

Aino Malmsten

Kirjoittaja on Maskun Hemmingin koulun oppilas, joka suoritti tet-harjoittelun Turkulaisen toimittajana.