Samanlainen kuin minä!

Riikka Peltonen

Muistan 90-luvulla katsoneeni tv:stä amerikkalaisia sitcomeja, joissa alkoi enenevissä määrin näkyä sateenkaarevia henkilöhahmoja. Siihen aikaan nämä olivat usein sivuosassa ja yleensä “koomisia hahmoja”, joista otettiin irti helppoa huumoria.

Monet sen aikakauden sarjat eivät enää kestä kriittistä tarkastelua ja jotkut ovat suorastaan homo- ja transfobisia. Ongelmallisuudestaan huolimatta nämä sateenkaari-ihmiset olivat meistä monelle tilaisuus vihdoin samaistua johonkin.

Kun kelataan aikaa eteenpäin nykyhetkeen, ollaan tilanteessa, jossa tietynlaisista sateenkaari-ihmisistä tv:ssä, elokuvissa, somessa ja muissa medioissa on tullut arkipäivää. Nykyään henkilöhahmojen rakentaminen ei myöskään enää perustu halpaan huumoriin, vaan sateenkaari-ihmiset osataan kuvata oikein: tavallisina ihmisinä muiden joukossa. Poikkeuksia on tietenkin aina, ja edelleen somessa nousee säännöllisesti esille hyvinkin ongelmallisia kuvauksia sateenkaari-ihmisistä. On kuitenkin menty huikeasti eteenpäin.

Käytin edellä sanaa “tietynlaisten”, koska laaja ja asiallinen representaatio koskee edelleen lähinnä seksuaalivähemmistöjä.

Sukupuolen moninaisuuteen mediassa ja viihteessä tartutaan hyvin varovaisesti ja monessa kohtaa mennään myös pahasti metsään.

Transihmistä saatetaan valita esittämään cis-sukupuolinen näyttelijä ja henkilöhahmojen esittäminen voi olla epäasiallista. Transihmisten osalta ollaan siinä tilanteessa, että samaistuttavia hahmoja alkaa pikkuhiljaa mediasta ja viihteestä löytyä, mutta esittämistapa saattaa olla sellainen, joka saa sykkeen kohoamaan.

On myös joukko ihmisiä, jotka vieläkin löytävät harvoin representaatiota mediasta ja viihteestä. Binäärisen sukupuolijaottelun ulkopuolella olevia ihmisiä on hyvin vähän esillä. Myös tässä asiassa mennään hitaasti eteenpäin, mutta monelle odotus voi olla tuskallista.

Samaistuttavien ihmisten näkeminen eri medioissa on erityisesti nuorille tärkeää ja voi joskus jopa pelastaa ihmishengen. Pienellä paikkakunnalla identiteettinsä kanssa kamppailevalle nuorelle voi olla valtava asia löytää vaikkapa tv-sarjasta tai elokuvasta joku, joka on samanlainen kuin itse. Vertaisuutta voi joskus kokea myös ruudun läpi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu