Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kauppatorin kivet valittava tarkasti

Turkulainen kertoo tänään, että kaupunki järjestää pian tarjouskilpailun uuden Kauppatorin kivistä.

Kiviteollisuusliiton toiminnanjohtaja Sini Laine toivoo, että rakentamisessa käytettäisiin kotimaista kiveä ulkomaisen vaihtoehdon sijaan.

Turun kaupungin projektijohtaja Janne Laine kertoo, että tarjouskilpailussa eniten painoarvoa saavat kiven laatu ja hinta.

Kauppatorin kivissä törmätään perinteiseen ongelmaan siitä, mitä kriteerejä julkisissa hankinnoissa saa ja pitää painottaa.

Ulkomainen tuote, joka tulee halvemman kustannustason maasta, on usein kotimaista edullisempi. Hinnan merkitystä ei voi vähätellä, kun Turun kaupungin alijäämä on paisumassa jo 60 miljoonaan euroon.

Toisaalta Turun kaupunki tähtää hiilineutraaliksi vuoteen 2029 mennessä. Ilmastojoukkueen keulakuvaksi on otettu Saku Koivu. Tähän kuvaan sopii huonosti, jos Turku rahtaa tonnikaupalla kiviä kaukomailta.

Kotimaisen kiven suosimista puoltaa myös se, että tällöin Suomeen syntyy työpaikkoja.

Jotkut ovat tosin kritisoineet tätä väitettä. Heidän mukaansa suomalaisten tuotteiden suosiminen tekee loppujen lopuksi suomalaisille yrityksille hallaa, koska yritykset eivät joudu kilpailemaan asiakkaista kehittämällä entistä parempia tuotteita.

Lisäksi laki asettaa julkisille hankinnoille tietyt reunaehdot. Lain mukaan tarjouksista on valittava kokonaistaloudellisesti edullisin tarjous. Hankintamenettelyyn osallistujia on kohdeltava tasapuolisesti ja syrjimättömästi.

Turun kaupungin pitää löytää ratkaisu, joka on kestävä sekä kuntatalouden että ympäristön kannalta ja huomioi Turun kauppatorin ainutlaatuisuuden.