Sijoitustapahtumat ovat hyvä keino kehittyä

Ville Valkonen

Harva tietää liikaa omasta taloudesta ja sijoittamisesta. Lisäksi markkinat elävät jatkuvasti. Ajankohtaista tilannetta pitää seurata. Pelkkä tieto ei myöskään riitä, vaan pitää tehdä oikeat johtopäätökset ja toimia näkemyksensä mukaan.

Toisaalta sijoittaminen ei ole mitään salatiedettä, eikä vaadi rahoitusteorian tohtorintutkintoa. Joissakin omaisuuslajeissa, kuten asuntosijoittamisessa, pääsee pitkälle maalaisjärjellä. Osakesijoittaminen vaatii enemmän perehtymistä, muttei tolkuttomasti.

Opiskelematta ei kehity. Sijoittamisen perusteoksista saa kokonaiskuvan, mutta kirjaviisaus on teoreettista. Lehdet, verkkojulkaisut, videot, ajankohtaiset analyysit ja uutiset ovat hyviä lähteitä tiedon laajentamiseen ja ylläpitämiseen, mutta ymmärryksen lisäämiseen ne ovat usein pinnallisia tai vastaavasti liian monimutkaisia.

Yksi hyvä tapa sekä lisätä omaa osaamistaan että pysyä kärryillä markkinakäänteistä on erilaiset sijoitustapahtumat. Niitä alkaa Etelä-Suomessa olemaan jonkun verran.

Alan asiantuntijoita kuuntelemalla saa varmasti ajankohtaisen tiedon. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita sijoitusmessuja, kuten Sijoittaja, SijoitusInvest (26.–27.11.2019) ja Veropäivät. Tampereella järjestetään Sijoitusmessut (14.5.2020) ja Turussa Turun Talouspäivät (28.9.2019).

Osakesäästäjät järjestävät monia pienempiä tapahtumia, samoin Vuokranantajat. Tapahtumissa pääsee kuulemaan asiantuntijoita ja syventämään näkemyksiä, sekä myös keskustelemaan suoraan ammattilaisten kanssa.

Messuilla kannattaa toki pitää järki kädessä ja muistaa, että monet tahot ovat niissä myymässä jotain. Ylipäätään aina erilaisia guruja kuunnellessa kannattaa mielessään erottaa tieto ja näkemykset. Johtopäätökset pitää tehdä itse.

Asiantuntijapuheenvuorojen kuunteleminen on tietenkin vain yksi palanen osaamisen kehittämisessä, eikä lukemista pidä unohtaa. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin tekeminen, eli se, että uskaltaa aloittaa jollain pienellä summalla. Tuottavan omaisuuden hankkimisen voi aloittaa vaikka muutamalla kympillä matalien kulujen indeksirahastoon. Tuloksia ei voi tulla, jos ei koskaan aloita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu