Suojaa omaisuutesi

Päätoimittaja Koivisto

Puulla päähän lyöty. Näin voisi kuvailla sitä tunnetta, joka tuli, kun menin Pansion pienvenesatamaan viime viikon tiistaina. Pieni veneeni on ollut kesän laiturissa kyseisessä venesatamassa.

Tällä kertaa veneen pressu lepatti tuulessa auki. Kaikki veneen säilytystilat oli pengottu ja veneestä oli varastettu kaksi tyynyä. Mitään muuta arvokasta siellä ei ollutkaan.

Ihmetys oli sitäkin suurempi, koska satamaa ympäröi korkea verkkoaita, jokaisessa laiturissa on lukollinen portti ja satamassa on kameravalvonta.

Kuten kaikki varkauden uhriksi joutuneet tietävät, varkaus suututtaa todella. Uusien tavaroiden ostamiseen kuluu rahaa, ja tapauksen selvittäminen vie aikaa.

Varkaus nakertaa turvallisuuden tunnetta. Ajatus siitä, että joku on käynyt omassa veneessä, puistattaa. Onneksi ei sentään kodissa.

Tällä kertaa varastetun tavaran arvo ei onneksi ollut kovin suuri. Tyynyt maksoivat ehkä parikymmentä euroa kappale. Tein silti rikosilmoituksen ja laitoin liitteeksi kuvan tyynyistä, jos poliisi sattuu törmäämään varastettuun tavaraan.

Tekijöitä saadaan tuskin kiinni. Yle selvitti 17.8.2019 omaisuusrikosten selvitysprosentit. Lounais-Suomen poliisilaitos selvitti omaisuusrikoksista vain 39 prosenttia.

Varkauden uhriksi jouduttuaan tekisi mieli vaatia rikollisille kovempia rangaistuksia. Tutkimusten mukaan kovemmat rangaistukset ehkäisevät kuitenkin rikollisuutta huonosti. Tehokkaampaa on puuttua esimerkiksi rikollisen päihteidenkäyttöön, asunnottomuuteen tai työttömyyteen.

Jokainen meistä voi toki ehkäistä rikoksia ennalta suojaamalla omaisuutensa mahdollisimman hyvin. Ensi kesänä omastakin veneestäni löytyy varmaan hälytin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu