Asu ihan missä haluat

A-P. Pietilä

Ihmisten on saatava asua, siellä missä haluavat ja julkiset palvelut pitää tarjota samaan paikkaan?

Puheenjohtaja Katri Kulmuni (kesk.) haluaa pitää koko maan asuttuna, vaikka suomalaiset eivät sitä halua.

Puolet kansasta asuu Tampereen eteläpuolella ja tästä puolikkaasta puolet asuu pääkaupunkiseudulla. Pori–Tampere–Imatra -linjan ja Vaasa–Joensuu -linjan välisellä kaistaleella asuu yksi neljännes. Viimeinen neljännes on hajasijoittunut Vaasa–Joensuu -linjan pohjoispuolelle Lapin tunturikyliä myöden.

Kansan enemmistö ei halua asua koko maassa. Se haluaa asua, siellä missä on työtä, toimeentuloa ja taajamien tarjoamia palveluja.

Ihmisten perässä Etelä- ja Länsi-Suomeen vaeltavat myös tuotantoeläimet, kun ruokatuotanto siirtyy lähelle kuluttajia ja Pohjois- ja Itä-Suomi autioituvat.

Muuttotappioalueilla asuntohinnat ovat romahtaneet. Nousussa ovat ainoastaan suurimpien kaupunkien asuntohinnat. Talonpoikaisjärki ja kansan hintataju osoittavat, ettei koko maa ole asumiskelpoinen.

Aluepolitiikka ei ole koskaan perustunut tosiasioihin. Sillä on yritetty pitää väki väkisin maaseudulla. Tukirahat ovat olleet pois teollisuuden ja palvelujen kehittämisestä, mikä näkyy Suomen jälkeenjääneisyydessä suhteessa Keski-Eurooppaan.

Rahaa tarvitaan kansalaisten siirtoon kuihtuvilta alueilta elinvoimaisiin taajamiin, joihin pitää synnyttää uusia työpaikkoja. Hallituksen työllistämistavoite ei toteudu työttömyysturvalla ja asumistuella vaan uusilla palvelualojen työpaikoilla.

Jokainen työssäkäyvä elättää jo 1,36 ei- työssä käyvää suomalaista. Huoltosuhde on sitäkin synkempi alueilla, joissa maataloustuotanto on vähentynyt, väki on ikääntynyt eikä teollisuutta ole kehittynyt.

Kulmunin politiikalla huoltosuhde heikkenisi entisestään. Maksajina ovat työssäkäyvät Kulmunin ikäiset aikuiset.

Antti Rinne, Kulmuni, Boris Johnson ja Donald Trump ovat samaa sakkia. He ostavat kannatuksensa jakamalla veronmaksajien rahaa ilman realistisia tavoitteita.

Kulmuni tavoittelee valtaa vääntämällä kelloa taaksepäin maalaisliiton valta-aikaan 1950-luvulle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu