Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kulkuneuvot vertailussa

Turkulaisen toimitus testasi, miten nopeasti eri liikennevälineillä pääsee liikkumaan Turun keskustassa. Tehtävänä oli kulkea Turkulaisen toimituksesta (Läntinen Pitkäkatu 35) Turun kaupunginteatterille ja sieltä edelleen Wiklundille.

Nopein kulkuväline oli polkupyörä, jolla matka kesti 12 minuuttia 8 sekuntia. Lähes yhtä nopea oli sähköpotkulauta. Sillä reitin ajoi 13 minuutissa 35 sekunnissa. Autolla matka kesti 15 minuuttia 53 sekuntia. Hitain kulkumuoto oli kävely. Kävelijä teki matkaa 21 minuuttia 43 sekuntia.

Testin perusteella polkupyörä ja sähköpotkulauta ovat Turun keskustassa hyviä kulkuneuvoja, jos pitää päästä nopeasti paikasta toiseen. Polkupyöräilijän tai sähköpotkulautailijan ei tarvitse seisoa jonossa tai metsästää vapaata pysäköintipaikkaa, ja he pääsevät ajamaan lyhyempää reittiä kuin autoilija.

Erot ovat silti yllättävän pieniä. Polkupyörä, sähköpotkulauta ja auto ovat kaikki 12 minuutin ja 16 minuutin välissä. Kävelykin vei vain 21 minuuttia. Kävelyn houkuttelevuutta lisää se, ettei siihen tarvita erityistä välinettä eikä käveleminen maksa mitään.

Vaikka testissä eri kulkuneuvot asetettiin vastakkain, liikennesuunnittelussa ne pitäisi nähdä kokonaisuutena, jossa jokainen kulkuväline täydentää toisiaan.

Turussa on esiintynyt vastakkainasettelua erityisesti pyöräilijöiden ja autoilijoiden välillä. Molemmat toki kilpailevat tilasta Turun kapeilla kaduilla, mutta molempien pitäisi myöntää, että toista tarvitaan.

Turun keskustaan pitää jatkossakin päästä autolla. Kysymys on ihmisten halusta liikkua autolla, keskustan elinvoimaisuudesta ja esteettömyydestä. Samalla myös pyöräkaistoja on syytä kehittää, kuten Turussa on tehtykin.