Totuuden kuolema

Jouni Lehikoinen

Kysymys totuuden olemassaolosta ei ole menettänyt hitustakaan ajankohtaisuudestaan.

Länsimaissa on jo pitkään viljelty vallitsevina ajatuksina sitä, että ”kaikki totuudet ovat suhteellisia ja yhtä totta”, ”ei ole olemassa absoluuttisia totuuksia tai ne ovat kuolleet” ja ”jokainen totuus on vain ihmisten keino yrittää ajaa omaa etuansa”.

Ajallemme tyypillistä on valemedioiden ruokkimat vaihtoehtoiset tosiasiat, faktojen kyseenalaistaminen ja hihasta vedetyt puolitotuudet. Puhutaan, että on monia totuuksia: osatotuuksia, suhteellisia totuuksia, vaihtoehtoisia totuuksia, vastakkaisia totuuksia ja ihmisen omia totuuksia.

Ajatuksena ikään kuin on, että aito totuus on jätetty tai jäänyt menneisyyteen ja nyt elämme sen jälkeistä aikaa, jossa kaikki voivat luoda omat tosiasiansa ja valita mieleisensä uskomukset. Seurauksena on, että tunteet, pelot ja ennakkoluulot ovat ottaneet vallan ja ohjaavat ihmisten päätöksiä ja käyttäytymistä. Muunneltu totuus saattaa jopa muuttua mielissä totuudeksi, kun sitä riittävän moneen kertaan toistetaan.

Kun omassa elämässä totuuden ja valheen raja on lähestulkoon hämärtynyt tai hävinnyt, niin samalla on mennyt kyky sanoa suoraan väärä vääräksi ja valhe valheeksi. Samalla tulee ilmi, kuinka ihminen on mestari puolustamaan valheita ja puolitotuuksia. Tämä ilmiö ei näy ainoastaan oikeussaleissa, sosiaalisen median areenoilla, yhteiskunnan vaikuttajien kärkipaikoilla, vaan ihan elämän arjen ihmissuhteissa, jopa valitettavasti kristillisten seurakuntienkin sisällä.

Valehtelua siedetään niin kauan kuin siitä on omaa hyötyä ja etua. Katumusta aiheuttaa ainoastaan kiinnijääminen, eikä siis valheessa kahlaaminen.

Vaikka monelle totuus saattaa olla kuollut ja kuopattu käsite, silti ihminen kuitenkin kaipaa sitä sisimmässään. Suhtautumisemme totuuteen määrää elämämme lopputuloksen. Jos emme rakasta totuutta, jos vastustamme sitä, silloin vastustamme elämää ja vahingoitamme loppujen lopuksi vain itseämme.

Toinen sudenkuoppa on antaa kyynisyydelle periksi, menettää uskonsa ja tyytyä Pilatuksen tavoin totuuden edessä kysymään lakonisesti: ”mikä on totuus?”

Annetaan totuudelle tilaa. Se koituu parhaaksemme – kaikkien parhaaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu