Oikeus on, mutta mistä osaajat?

Päätoimittaja Koivisto

Turku vaati pitkään tekniikan koulutusalan laajentamista. Tilanne oli perin merkillinen. Turussa on positiivinen rakennemuutos ja pula tekniikan alan osaajista, mutta valtiolta ei herunut lupaa kouluttaa heitä.

Tämä puute on nyt korjattu. Uusi tiede- ja kulttuuriministeri, turkulainen Annika Saarikko (kesk.) myönsi ensitöikseen Turun yliopistolle oikeuden tekniikan koulutustarjonnan laajentamiseen. Se oli kotiinpäin vetämistä, mutta kyllä päätös hyödyttää lopulta koko Suomea. Meriteollisuuden nousu ei saa tyssätä osaajapulaan.

Nyt on oikeus kouluttaa, mutta kaikkia ongelmia ei ole vielä ratkottu. Seuraavaksi koulutukseen tarvitaan rahaa ja osaavia kouluttajia. Ammattilaisia ei synny ilman riittävää kontaktiopetusta ja ammattitaitoisia opettajia. Ei riitä, että opiskelija istuu massaluennolla tai lukee tenttiin kirjastossa.

Paikallisilta yrittäjiltä on kuulunut sellaista viestiä, että tekniikan alan koulutuksen taso olisi laskenut niin yliopistoissa kuin ammattikorkeakouluissa. Nykyiset diplomi-insinöörit pärjäävät kuulemma hädin tuskin vanhoille opistotason insinööreille tai teknikoille.

Yrittäjien viesti on huolestuttava. Suomi tai Turun seutu ei pärjää kansainvälisessä kilpailussa ilman huippuosaajia. Koulutuksen laatuun liittyvät väitteet olisi syytä selvittää ja ryhtyä korjaaviin toimenpiteisiin, jos ongelmia ilmenee.

Kun Turussa koulutetaan lisää tekniikan alan osaajia, koulutusta on todennäköisesti järkevä järjestää yhdessä muiden korkeakoulujen, kuten Aalto-yliopiston, kanssa. Nykytekniikka tarjoaa yhteistyöhön uusia mahdollisuuksia. Pelkällä koulutusoikeudella ei synny vielä yhtäkään osaajaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu