Hyvän diilin loppu

A-P. Pietilä

Kättä päälle ja sopimus pitää, on historiaa.

Antti Rinne ei hyväksy Postin työntekijöiden palkanalennuksia, mutta hänen hallituksensa kaavailee eläkkeiden leikkaamista.

Mikä ei sovi työntekijöille, kuuluu eläkeläisille.

Eläkkeet ovat aktiiviajalta työelämän jälkeiselle kaudelle siirrettyä palkkaa. Eläkkeet perustuvat lakisääteisiin vakuutuksiin, joiden ehtojen yksipuolinen muuttaminen on (ainakin aikaisemmin) ollut perustuslain vastaista.

Työeläkerahastoissa on noin 200 miljardia euroa, joista nykyisille eläkeläisille kuuluu 65 prosenttia (130 miljardia euroa). Vihreät ja vasemmisto ovat valmiita siirtämään osan näistä rahoista 1980- ja 1990-luvulla syntyneiden eläkkeisiin, joiden osuus rahastoista on vasta 1,5 prosenttia (3 miljardia euroa).

Nuoret odottavat saavansa vanhempiensa tasoisen eläkkeen kuuden tunnin työpäivällä ja pitkillä lomilla. Heidän vanhempansa rehkivät pahimmillaan kuuden päivän työviikkoja parin viikon vuosilomilla.

Sukupolvien välinen eläketulojen ryöstö romuttaisi työeläkejärjestelmän, jossa vain ansaittu euro tuottaa eläkettä eikä kateus toisen työtuloihin.

Työeläkejärjestelmä on kestänyt lakkotaistelut ja talouskriisit, koska sitä on hallinnoitu yhdessä työntekijä- ja työnantajajärjestöjen kanssa. Salliiko SAK, että poliitikot ottavat sen haltuunsa? Poliitikot verottavat eläkkeitä jo palkkatuloja kireämmin ja eläkkeitä korotetaan kitsaammin kuin palkkoja. Eläkeläiset ovat altavastaajina.

Työntekijät ovat luottaneet siihen, että he saavat maksamansa eläkkeet. Usko eläkelupaukseen on kuitenkin horjunut yleisen työttömyyden ja erityisesti nuorisotyöttömyyden nousun myötä 2000-luvulla. Samaan aikaan suomalainen vuosityöaika on lyhentynyt Euroopan vähäisimpiin.

Eläkkeiden leikkaus tarkoittaisi, että vanhempien elatusvastuu lapsista pidennettäisiin eläkeikään saakka?

Eläkeläisiä on 1,5 miljoonaa ja heillä kaikilla on äänioikeus. Milloin eläkeläiset heräävät huomaamaan, mitä peliä heidän rahoillaan pelataan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu