Hyvän diilin loppu

Antti-Pekka Pietilä

Kättä päälle ja sopimus pitää, on historiaa.

Antti Rinne ei hyväksy Postin työntekijöiden palkanalennuksia, mutta hänen hallituksensa kaavailee eläkkeiden leikkaamista.

Mikä ei sovi työntekijöille, kuuluu eläkeläisille.

Eläkkeet ovat aktiiviajalta työelämän jälkeiselle kaudelle siirrettyä palkkaa. Eläkkeet perustuvat lakisääteisiin vakuutuksiin, joiden ehtojen yksipuolinen muuttaminen on (ainakin aikaisemmin) ollut perustuslain vastaista.

Työeläkerahastoissa on noin 200 miljardia euroa, joista nykyisille eläkeläisille kuuluu 65 prosenttia (130 miljardia euroa). Vihreät ja vasemmisto ovat valmiita siirtämään osan näistä rahoista 1980- ja 1990-luvulla syntyneiden eläkkeisiin, joiden osuus rahastoista on vasta 1,5 prosenttia (3 miljardia euroa).

Nuoret odottavat saavansa vanhempiensa tasoisen eläkkeen kuuden tunnin työpäivällä ja pitkillä lomilla. Heidän vanhempansa rehkivät pahimmillaan kuuden päivän työviikkoja parin viikon vuosilomilla.

Sukupolvien välinen eläketulojen ryöstö romuttaisi työeläkejärjestelmän, jossa vain ansaittu euro tuottaa eläkettä eikä kateus toisen työtuloihin.

Työeläkejärjestelmä on kestänyt lakkotaistelut ja talouskriisit, koska sitä on hallinnoitu yhdessä työntekijä- ja työnantajajärjestöjen kanssa. Salliiko SAK, että poliitikot ottavat sen haltuunsa? Poliitikot verottavat eläkkeitä jo palkkatuloja kireämmin ja eläkkeitä korotetaan kitsaammin kuin palkkoja. Eläkeläiset ovat altavastaajina.

Työntekijät ovat luottaneet siihen, että he saavat maksamansa eläkkeet. Usko eläkelupaukseen on kuitenkin horjunut yleisen työttömyyden ja erityisesti nuorisotyöttömyyden nousun myötä 2000-luvulla. Samaan aikaan suomalainen vuosityöaika on lyhentynyt Euroopan vähäisimpiin.

Eläkkeiden leikkaus tarkoittaisi, että vanhempien elatusvastuu lapsista pidennettäisiin eläkeikään saakka?

Eläkeläisiä on 1,5 miljoonaa ja heillä kaikilla on äänioikeus. Milloin eläkeläiset heräävät huomaamaan, mitä peliä heidän rahoillaan pelataan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää