Turun päätösprosesseihin vauhtia

Lukijalta

Turussa on sitouduttu erityisopetuksen osalta niin kutsuttuun kolmiportaiseen malliin, mikä tarkoittaa, että tukea koulunkäyntiinsä tarvitseva oppilas siirtyy tuen portaalta toiselle, ja siirtyäkseen mahdollisesti seuraavalle tuen portaalle, tarvitaan virallinen päätös virastolta.

Portaat ovat nimeltään yleinen, tehostettu ja erityinen tuki. Olemme saaneet lehdistä lukea, kuinka Turun kouluissa saadaan odotella tukipäätöksiä kuukausikaupalla. Niitä käsittelee tällä hetkellä yksi työntekijä, jonka työtaakka on varmastikin melkoinen.

Asia on kummastuttanut turkulaisia opettajia jo pitkään. Inkluusion kaunis idea on kärsinyt paitsi ikuisesta resurssipulasta niin myös kummallisesta "tulpasta", joka hidastaa päätösten tekemistä ja näin ollen myös tuen saamista. Oppilaat joutuvat pahimmassa tapauksessa odottamaan todella pitkään seuraavan tuen askeleen päätöstä, jolloin myös avun saaminen viivästyy. Ongelmat saattavat pahentua ja kasvavan lapsen kehitys on niin nopeaa, että vuoden sisällä haasteet voivat myös muuttaa paljonkin muotoaan. Koulujen on vaikea suunnitella opetustaan, opettajat väsyvät.

Huoltajat kyselevät opettajilta, missä päätöspaperit viipyvät, me joudumme levittelemään käsiämme, kyselemään perään. Kun asiat pitkittyvät, ne usein myös mutkistuvat. On myös harmittavan usein niin, että huoltajan aktiivisuus on avainasemassa - pitää osata vaatia, vaikka perhetilanne olisi vaikea jo valmiiksi.

Moni nykyope on sellaisessa tilanteessa, että omassa luokassa on jopa kahden käden sormilla laskettavissa oleva määrä tehostetun ja erityisen tuen varassa olevia opiskelijoita - vaikka itsellä ei olisi erityisopettajan pätevyyttä. Pahimmassa tapauksessa "tuki" on vain sanoja paperilla ja mapissa, kun erityisopettajan ja muun opetushenkilöstön resurssi ei millään riitä, tukimuotoja ei vain yksinkertaisesti ole. Usein meille tarjotaan myös "eioota", eli olkoon haaste kuinka iso tahansa, paikkaa erityisluokalla ei vain ole. Inhimillisen kärsimyksen määrä voi perheessä silloin olla hyvin suuri ja voimat saattavat loppua kesken vaikeassa elämäntilanteessa.

Siksi tarvitaan ehdottomasti lisäkäsiä hoitamaan tuen päätösten "tulppa" pois tieltä. Ei ole kenenkään etu, että päätökset seisovat kuukausia. Prosesseihin pitää saada vauhtia!

Me opettajat haluamme tehdä työmme hyvin. Tahdomme aidosti toimia lasten ja heidän perheidensä hyvinvoinnin puolesta. Samalla kannan huolta kollegojeni voimien riittämisestä ja työkyvyn säilymisestä.

Laadukas koulutus on kallista, mutta sen puute meille vasta kalliiksi tuleekin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu