Nuoren naisen ensimmäinen käynti gynekologilla

Naisen terveydeksi

Nuoren naisen ensimmäinen käynti gynekologilla herättää usein pelkoa. Vastaanottotilanteessa kuitenkin kuunnellaan potilasta ja edetään potilaan ehdoilla. Vastaanotossa jännittää usein eniten gynekologinen tutkimus, jota ei kuitenkaan yleensä tarvita ensimmäisellä käynnillä. Esim. ehkäisyn aloituksessa riittää verenpaineenmittaus ja haastattelu. Nuorelle tavallisia syitä hakeutua vastaanotolle ovat juuri ehkäisyn aloitus ja ongelmat kuukautisten kanssa, kuten epäsäännölliset, runsaat tai kivuliaat kuukautiset. Monella nuorella kuukautisongelmat haittaavat normaalia elämää ja ongelmaan toivotaan apua. Jos kuukautiset eivät ole alkaneet ennen 16-vuoden ikää, kannattaa myös hakeutua vastaanotolle. Halutessaan vastaanotolle voi ottaa läheisen mukaan.

Nuoren kannattaa kertoa omista peloistaan tai huolen aiheistaan rohkeasti. Usein käynnin ajankohtaan liittyy myös alkava sukupuolielämä, joka voi herättää ajatuksia.

Vastaanoton alussa keskustellaan nuoren terveyteen vaikuttavista tekijöistä. Lääkäri kyselee kuukautisten alkamisiästä, kuukautiskierrosta, kivuista, perussairauksista, lääkityksistä ja mahdollisesti suvussa periytyvistä sairauksista. Hoidon tai ehkäisyn suunnitellussa otetaan huomioon potilaan omat toiveet ja kerrotaan eri vaihtoehdoista. Vastaanotolla käydään läpi hoidon riskit ja hyödyt. Potilaan kanssa valitaan yhdessä mieluisin sopiva vaihtoehto.

Varsinaisessa gynekologisessa tutkimuksessa lääkäri kertoo mitä tehdään. Jos jokin tutkimuksesta tuntuu kivuliaalta, tämä vaihe voidaan keskeyttää. Lääkäri kertoo tutkimuksen aikana myös mikä on normaalia ja mikä ei. Vastaanottokäynnin yhteydessä voidaan tarvittaessa tehdä myös kivuton ultraäänitutkimus esim. alavatsakipujen selvittelyissä.

Tavoitteena on, että nuorelle jää käynnistä mukava ja positiivinen kuva ja nuori uskaltaa hakeutua gynekologille tarvittaessa uudestaan. Tärkeää on, että nuori uskaltaa ottaa puheeksi mieltään askarruttavat asiat. Usein kertominen ja asioista tietäminen helpottavat olotilaa. Vastaanoton jälkeen voi myös tarvittaessa olla lääkäriin yhteydessä, jos jokin asia jäi vaivaamaan.

Kaisa Neovius

Kirjoittaja on naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aura Klinikalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu