Poliitikot sortuvat palkkapopulismiin

Päätoimittaja Koivisto

Postin toiminta on herättänyt viime päivinä kuohuntaa.

Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen tienasi viime vuonna 987 764 euroa eli noin 82 313 euroa kuukaudessa. Tulot nousivat 205 570 eurolla vuodesta 2017.

Noin 700 Postin työntekijää siirtyy marraskuun alussa uuden työehtosopimuksen piiriin. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry:n julkaisemassa esimerkkilaskelmassa postin työntekijän palkka pienenee 2 947,93 eurosta 1 717,28 euroon.

Postin Paketti ja verkkokauppa -liiketoimintaryhmän johtajan Turkka Kuusiston mukaan taulukkopalkkojen vertailu ei kuitenkaan anna oikeaa kuvaa, koska jatkossa palkka muodostuu kahdesta eri osasta aiemman yhden sijaan.

Jokainen voi arvioida itse, onko toimitusjohtajan suuri palkka ja huomattava palkankorotus kohtuullinen, kun työntekijöiden palkkoja leikataan samaan aikaan tuntuvasti.

Huvittavaa on, että poliitikot ovat heränneet taivastelemaan toimitusjohtajan palkkaa vasta nyt. Posti Group Oyj:n omistaa Suomen valtio. Poliitikot olisivat halutessaan voineet puuttua tilanteeseen jo vuosia sitten.

Valitettavasti poliitikot eivät voi muuttaa maailmaa toiseksi. Kirjepostin määrä on romahtanut viime vuosina. Pakettien määrä on noussut verkkokaupan myötä tasaisesti, mutta Posti on saanut uusia kansainvälisiä kilpailijoita.

Mikäli Postin halutaan tuottavan valtiolle rahaa, sen pitää pystyä kilpailemaan yksityisillä markkinoilla. Silloin Posti kilpailee yksityisillä markkinoilla myös johtajista.

Jos poliitikot laskevat Postin tulostavoitteita, Antti Rinteen (sd.) hallituksen täytyy repiä rahat jostakin muualta. Kiristetäänkö verotusta, otetaanko lisää velkaa vai nostetaanko VR:n tulostavoitteita? Kenen taskusta Postin työntekijöille siirretään rahaa?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu