Suomen ruoan päivä

Antti-Pekka Pietilä

Suomalaisen ruoan tukeminen on tähän saakka merkinnyt maataloustukien kasvattamista eikä ruokatuotannon avittamista.

Kuluttajat eivät ole hyötyneet ruokatuotannon tukemisesta viimeisten sadan vuoden aikana. Tukien lisäys on nostanut ruoan hintaa tai kiristänyt verotusta.

Maataloustuotanto on voinut sitä huonommin, mitä enemmän sitä on tuettu, vaikka tiloja neuvoo tuhat virkamiestä ja konsulttia.

Ruokatuotannon tuki valuu suurelta osin kannattamattomien pientilojen sosiaalitukeen. Koko itsenäisyyden ajan väestöä on pakkoasutettu maaseudulle ja syrjäisille kolkille, joissa maatalous on alkaa päälle voinut huonosti.

Kolmeen miljardiin euroon vuodessa kohoava maataloustuki pitäisi ohjata todelliseen ruokatuotantoon, jota Suomessa harjoittaa noin 25000 maatilaa. Toinen samanmoinen tilajoukko nostaa täyttä maataloustukea, mutta tuottaa vain viisi prosenttia maataloustuotteista. Tämä on pientilapolitiikan konkurssi ja ruokatuotantomme juurisyy.

Aluepolitiikan väitetään keskittävän työpaikat, palvelut ja asumisen suuriin keskuksiin. Valtiontalouden tutkimuskeskus (VATT) osoitti 2015, että aluepolitiikka on sen sijaan ollut vahvasti hajauttavaa, kaupunkien ulkopuolisia alueita tukevaa ja ihmisten muuttohalukkuutta hillitsevää. Väestön pitämistä syrjäseuduilla on tuettu miljardeilla ja silti syrjäseudut autioituvat.

Katri Kulmuni unelmoi keskustan puheenjohtajuudesta ja vaatii haja-asutusalueiden tuen lisäämistä eli väestön pitämistä seuduilla, joilla on heikot taloudelliset edellytykset menestyä kansallisessa työpaikka- ja elintasokilpailussa.

Kaupungistuminen on maapallon megatrendi. Ihmiset hakeutuvat taajamiin, joissa on elinvoimaa, työpaikkoja ja palveluja. Juuri siksi kotimaista ruokatuotantoa on suosittava seuduilla, joissa se kannattaa parhaiten. Samalla tiloilta on edellytettävä aitoa kannattavuutta.

Jos Suomi ei kaupungistu, kilpailukykymme heikkenee. Siitä kärsii koko kansa. Jos ruokatuotantomme ei kannata, suomalaisten on pakko syödä yhä enemmän ulkomaista ruokaa. Ruokatuotanto ei voi olla sosiaalipolitiikkaa. Sen on oltava teollisuuspolitiikkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää