Suomen ruoan päivä

A-P. Pietilä

Suomalaisen ruoan tukeminen on tähän saakka merkinnyt maataloustukien kasvattamista eikä ruokatuotannon avittamista.

Kuluttajat eivät ole hyötyneet ruokatuotannon tukemisesta viimeisten sadan vuoden aikana. Tukien lisäys on nostanut ruoan hintaa tai kiristänyt verotusta.

Maataloustuotanto on voinut sitä huonommin, mitä enemmän sitä on tuettu, vaikka tiloja neuvoo tuhat virkamiestä ja konsulttia.

Ruokatuotannon tuki valuu suurelta osin kannattamattomien pientilojen sosiaalitukeen. Koko itsenäisyyden ajan väestöä on pakkoasutettu maaseudulle ja syrjäisille kolkille, joissa maatalous on alkaa päälle voinut huonosti.

Kolmeen miljardiin euroon vuodessa kohoava maataloustuki pitäisi ohjata todelliseen ruokatuotantoon, jota Suomessa harjoittaa noin 25000 maatilaa. Toinen samanmoinen tilajoukko nostaa täyttä maataloustukea, mutta tuottaa vain viisi prosenttia maataloustuotteista. Tämä on pientilapolitiikan konkurssi ja ruokatuotantomme juurisyy.

Aluepolitiikan väitetään keskittävän työpaikat, palvelut ja asumisen suuriin keskuksiin. Valtiontalouden tutkimuskeskus (VATT) osoitti 2015, että aluepolitiikka on sen sijaan ollut vahvasti hajauttavaa, kaupunkien ulkopuolisia alueita tukevaa ja ihmisten muuttohalukkuutta hillitsevää. Väestön pitämistä syrjäseuduilla on tuettu miljardeilla ja silti syrjäseudut autioituvat.

Katri Kulmuni unelmoi keskustan puheenjohtajuudesta ja vaatii haja-asutusalueiden tuen lisäämistä eli väestön pitämistä seuduilla, joilla on heikot taloudelliset edellytykset menestyä kansallisessa työpaikka- ja elintasokilpailussa.

Kaupungistuminen on maapallon megatrendi. Ihmiset hakeutuvat taajamiin, joissa on elinvoimaa, työpaikkoja ja palveluja. Juuri siksi kotimaista ruokatuotantoa on suosittava seuduilla, joissa se kannattaa parhaiten. Samalla tiloilta on edellytettävä aitoa kannattavuutta.

Jos Suomi ei kaupungistu, kilpailukykymme heikkenee. Siitä kärsii koko kansa. Jos ruokatuotantomme ei kannata, suomalaisten on pakko syödä yhä enemmän ulkomaista ruokaa. Ruokatuotanto ei voi olla sosiaalipolitiikkaa. Sen on oltava teollisuuspolitiikkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu