Turun Ydinkeskustayhdistys: Auransiltaa ei saa sulkea henkilöautoilta

Lukijalta

Turun Ydinkeskustayhdistyksen jäsenistöön kuuluu liki 400 Turun kaupunkikeskustan liikettä, palveluyritystä ja kiinteistöä, ja yhdistyksen toiminnan tarkoitus on keskustan vetovoiman ja kaupallisen kiinnostavuuden lisääminen.

Turun Sanomissa 22.8. ilmestyneessä artikkelissa, joka kertoi Föli-lippujen hinnankorotuspaineista, joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte totesi, että jotta joukkoliikenne pysyy budjettitavoitteessaan, tulisi Auransilta sulkea yksityisautoliikenteeltä. Läpiajokieltoalueen yksityisautoliikenne katsottiin syyksi bussien aikatauluhaasteisiin, ja sitä pidetään syynä vähentyneisiin käyttäjämääriin ja budjetin alittamiseen.

Yhdistyksemme jäsenten, ja uskoaksemme muidenkin keskustan yrittäjien kanta on, että Auransilta tulee ehdottomasti pitää auki yksityisautoliikenteelle myös tulevaisuudessa. Vuosi sitten läpiajokieltojen tultua voimaan bussiliikenteen sujuvoittamiseksi, kävijämäärät ja useat keskustan yritysten myynnit putosivat dramaattisesti. Erityisesti Kauppahallin ja muutamien Linnankadun liikkeiden tilanne kävi haastavaksi, koska kaupunkilaiset eivät uskaltaneet ajaa Auransiltaa edes sallitussa asiointitarkoituksessa.

Nyt kävijämäärien pudotus on tasaantunut ja kaupunkilaiset ovat löytäneet uusia reittejä takaisin keskustaan, mutta tilanne ei missään nimessä ole normalisoitunut. Joukkoliikenteen vähentyneeseen käyttöön saattaa olla muitakin syitä, kuin yksityisautoilu, kuten lisääntynyt sähköskootterien käyttö ja pyöräilyn suosion kasvu. Lisäksi monia turkulaisia hämmentää edelleen uudet pysäkkijärjestelyt, joka on myös voinut vaikuttaa joukkoliikenteen käyttöön.

Yhdistyksemme mielestä tilannetta ei voi yksisilmäisesti tarkkailla pelkästään joukkoliikenteen budjetissa pysymisen kannalta. Keskustan kauppiaat ovat usein yksinyrittäjiä, joiden elannosta on nyt kyse. Monipuoliset reitit keskustaan tulee pitää avoinna, kaikilla kulkemismuodoilla. Keskustauudistuksen valmistumiseen on vielä aikaa ja siksi ei kannata tehdä hätiköityjä päätöksiä. Yhdistyksenä kannatamme lämpimästi joukkoliikenteen hyödyntämistä Turussa, mutta keinoja sen suosion lisäämiseen on muitakin kuin yksityisautoilun rajoitukset.

Turun Ydinkeskustayhdistyksen hallituksen puolesta

Katariina Räike

toiminnanjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu