Turun saaristosta vetovoimaa Turulle ja koko maakunnalle

Mika Maaskola

Kesäkausi alkaa vähitellen vaihtua syksyn väriloistoksi ja suurella osalla kesäloma takanapäin. Toivottavasti olette saaneet levättyä ja ladattua akkuja syksyn kiireitä varten. Itselläni on takana rentouttava loma, josta osan sain viettää maailman kauneimmassa saaristossa – Turun saaristossa.

Yksi lomani kohokohdista oli veneretki ystävän puuveneellä. Saman reissun hieman eri kokoonpanoilla olemme tehneet jo parin vuosikymmenen ajan. Hieno perinne, jonka aikana olen saanut nähdä, miten saariston matkailuolosuhteet ovat kehittyneet.

Yksi tämän vuoden kohteista oli Pensar, jossa on aloittanut tänä vuonna uusi yrittäjä. Erinomaisten palveluiden lisäksi saarella on mielenkiintoinen historia, joka ulottuu mm. kansalaissotaan ja toiseen maailman sotaan. Kansalaissodassa Pensar toimi Saariston vapaajoukon tukikohtana, ja sotien välisenä aikana myös Suomen laivaston harjoitusalueena.

Laiturilla saimme viereemme purjeveneen, jonka omistaneen nuorenparin kanssa juteltiin samaan aikaan, kun nautittiin hienosta auringonlaskusta. Sairaanhoitaja ja kirvesmies -pariskunta oli miettinyt, minne perhe perustetaan - Tampereelle vai Turkuun. Jokin aika sitten Oulusta Turkuun muuttanut pariskunta oli iloksemme valinnut Turun, joka oli vetänyt pidemmän korren saaristonsa ansiosta. Tämä oli mukavaa kuultavaa ja muistutti siitä, kuinka ainutlaatuisella alueella me kaikki täällä asummekaan.

Turku valmistelee tällä hetkellä Merikeskus Turku –hanketta. Merellisen Turun kehittäminen on yksi Turun kaupungin kärkihankkeista. Merikeskus rakentuu tulevien vuosien aikana merelliseksi oppimis- ja elämyskeskukseksi jo olemassa olevien Forum Marinumin näyttelyiden rinnalle. Merikeskus vahvistaa Turkua saariston keskuksena sekä merellisen kasvun ja elinkeinojen kaupunkina. Myös Tukholman suunta on hankkeessa vahvasti huomioitu. Hankkeen on tarkoitus parantaa myös mm. saariston palveluiden ja elämysten saavutettavuutta. Tämä on tärkeää, jotta myös ne joilla ei ole omaa venettä tai mökkiä pääsevät nauttimaan täysin rinnoin saaristosta.

On koko maakunnan etu, että Turun saariston kehittäminen nostetaan tulevaisuudessa entistä suurempaan arvoon. Maailman kaunein saaristomme on erinomainen vetovoimatekijä, kun kilpaillaan uusista asukkaista ja osaavista työntekijöistä Tampereen- ja pääkaupunkiseudun kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu