Debatoimalla menestykseen työelämässä

Nuorilta johtajilta

Yksi nuorkauppakamaritoiminnan keskeisistä tavoitteista on kehittää jäsenten johtamis- ja työelämätaitoja. Oppiminen tapahtuu joko tekemisen kautta tai sitten osallistumalla kamarin järjestämiin tapahtumiin ja koulutuksiin. Vuosittain toistuvana koulutuksena kamareissa järjestetään debattikoulutus.

Mutta mikä ihmeen debatti? Käytännössä kyse on väittelytilaisuudesta, jossa kaksi kolmihenkistä joukkuetta joko puolustaa tai vastustaa yhteistä annettua aihetta. Jokaisella joukkueen jäsenellä on sääntöihin perustuva tehtävä ja debatointivuorot noudattavat aina samaa pituutta ja kaavaa.

Voittajajoukkueen päättää tuomaristo, jossa on tavanomaisesti kolme henkilöä. Vahvoilla kilpailussa on usein se joukkue, jonka argumentointi on nokkelaa, hauskaa ja muodostaa loogisen kokonaisuuden.

Turun Nuorkauppakamarissa debatointimestaruus ratkaistaan aina syyskuussa järjestettävässä kuukausikokouksessa. Kuukausikokouksen järjestelyistä vastaavat aina kuluvan vuoden tulokkaat ja tämän hengen mukaisesti myös toinen joukkueista muodostetaan aina tulokkaista. He saavat vastaansa kamarin kokeneempia debatoijia.

Debattimestaruuksista kisaillaan myös alueellisella, kansallisella ja kansainvälisellä tasolla, jonne jokainen kamari lähettää oman parhaaksi katsomansa joukkueen. Turun Nuorkauppakamari järjesti tällä viikolla yhteistyössä seudun muiden kamarien kanssa debattikoulutuksen, jonne saimme kouluttajaksi Minnaliisa Vehkalan. Vehkalan vyöltä löytyy esimerkiksi debatoinnin Suomen mestaruus ja kansainvälisiä tuomarointitehtäviä.

Debatointi on parhaimmillaan todella viihteellinen laji, jossa hauskaa riittää paitsi osallistujille niin myös yleisölle. Mutta miksi sille annetaan vuodesta toiseen niin suuri painoarvo nuorten johtajien ja asiantuntijoiden järjestössä? Debatti kehittää ennen kaikkea argumentointi-, kuuntelu- ja esiintymistaitoja, joista kaikista on hyötyä työelämässä.

Huom! Kamarimme jäsenhaku on auki vielä 11.9. saakka. Lue lisää jciturku.fi ja hae mukaan!

Matti Rostedt

Kirjoittaja on tuore yrittäjä ja Turun Nuorkauppakamarin ensi vuoden puheenjohtaja.

Tällä palstalla kirjoittavat Turun Nuorkauppakamarin jäsenet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu