Mielipide: Karinakoti vai funikulaari?

Lukijalta

Meillä on turkulaisten päättäjien pähkäiltävänä ollut viimeaikoina julkisuudessa kaksi merkittävää ratkaisua: Italiasta tilattu funikulaari ja Karinakoti.

Kumpikaan näistä ei pian toimi. Jos katsomme funikulaarin kuuden miljoonan euron takaisinmaksuaikaa, saa tuo rakennelma liikkua liukkaasti edestakaisin monta kertaa ja siltikään se ei maksa itseään koskaan takaisin.

Ymmärrän, että näitä kahta verratessa rahat otetaan eri budjeteista, mutta silti vaikuttaa kohtuuttomalta, että saattohoidossa olevilta henkilöiltä viedään viimeinenkin elämän ilo ennen lopullisia jäähyväisiä.

Tuo kuusi miljoonaa euroa olisi voinut auttaa huomattavasti näitä elämänsä viimeisiä hetkiä viettäviä ihmisiä. Nyt tämä raha on Italiassa eikä tuonut kotimaisille yrittäjille käytännössä mitään työllistävää vaikutusta.

Raisionlahdelle rakennettiin yhteisvoimin koneen kanssa nosturi, jonka avulla tehdään upeita laivoja, joten kyllä tuollainen toteutus olisi voitu ihan turkulaisten osaamisella tehdä.

Funikulaari on sinänsäkin mielenkiintoinen, että se tulee lopultakin palvelemaan ainoastaan yhden kiinteistön palveluita. Silloin kun tämä rakennelma toimii, se on toteutettu julkisella rahalla yksityisen toimijan tarpeisiin.

Turun Sanomissa oli 15.8.2019 hyvin osuva kirjoitus Karinakodista ja päätöksenteosta: Kaikki olemme jossain vaiheessa tilanteessa, jolloin on aika lähteä – myös nämä päättäjät, jotka ovat sulkemassa saattokotia.

Nyt nämä ihmiset ovat maksaneet työllään tuon funikulaarin elämänsä aikana monta kertaa, joten eikö olisi kohtuullista, että tuo viimeinen hissi olisi heille muuta kuin laitosmainen ympäristö.

Karinakoti on kaunis paikka, funikulaarista voidaan olla aika montaa mieltä.

Kristian Laiho

BBA, economics

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu