Paremmat ajat edessä

Päätoimittaja Koivisto

Turun keskusta käy läpi ennennäkemätöntä mullistusta. Kauppatorin alle rakennetaan toriparkki ja tori uudistetaan kokonaan. Hansakortteli remontoidaan. Hamburger Börs puretaan ja sen tilalle rakennetaan uusi hotelli. Wiklund on jo uudistunut.

Mullistus on herättänyt paljon purnausta, mutta kyllä se kannattaa. Turun kauppatorista tulee jokirannan veroinen kohtauspaikka. Lopputulos on vielä hienompi, kun toria reunustavat rakennukset Wiklund, Börs ja Hansakortteli uudistuvat samaan aikaan.

Toriparkkikin on oikeasti tärkeä. Olisivatko Wiklundin ja Börsin suuret investoinnit toteutuneet ilman sitä? Eivät välttämättä ainakaan nykyisessä laajuudessaan. Silloin Turun kauppatori olisi jäänyt torsoksi. Toriparkin rakentamatta jättäminen olisi ollut yksi liike, jolla Turku olisi pelannut itseään ulos Helsinki–Tampere–Turku-kasvukolmiosta. Helsingille ja Tampereelle riittäisi varmasti pelkkä Helsinki–Tampere-kasvusuorakulmio.

Harmillista on toki se, että keskustan mullistus koettelee keskustan yrittäjiä. Kaikilla ei kuitenkaan mene huonosti. Kaksi yrittäjää kertoi tilanteestaan Turkulaisessa 10–11.8. Leipomoyrittäjän mukaan asiakkaita on riittänyt työmaista huolimatta, kun taas kioskiyrittäjä kertoi asiakkaiden vähentyneen.

Yrittäjien kertomukset viittaavat siihen suuntaan, että ihmiset eivät ole kadonneet keskustasta mutta ihmisten reitit ovat muuttuneet. Tutkimusten mukaan myymälän sijainti on selvästi tärkein tekijä ostospaikan valinnassa. Sata metriä sivussa asiakasvirrasta voi johtaa konkurssiin.

Laiha lohtu yrittäjälle, joka taistelee toimeentulostaan, mutta paremmat ajat ovat edessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu