Ollaan nätisti!

Annarilla Ahtola

Koulut ovat alkaneet, samoin työt ja harrastusryhmät. Tuntuu oikealta hetkeltä kirjoittaa kiusaamisesta. Sitä nimittäin tapahtuu ja voi tapahtua missä tahansa, missä ihmisiä on ryhmässä koolla.

Kiusaamista voi eräällä tavalla sanoa jopa luonnolliseksi: se on jotain, joka ihmisryhmässä helposti viriää. Se ei ole mitään erityistä pahaa kenessäkään, pikemmin samaa pimeämpää puoltamme kuin muukin ilkeys tai väkivalta. Sellainen osa luontoamme, joka on hyvä saada hallintaan ja ymmärryksen piiriin.

Etenkin lasten ja nuorten kohdalla huomio voi kiinnittyä edelleenkin ulkoisiin seikkoihin: kiusaamisen ”syytä” etsitään silmälaseista, vaatetuksesta, ylipainosta. Tämäntapaisista seikoista voi toki tulla kiusaamisen lyömäaseita, mutta kiusaamisen todellinen toimintaperiaate on muualla. Se, joka kiusaa, haluaa valtaa ryhmässä. Ryhmästä on tällöin etsittävä joku, jonka on syystä tai toisesta vaikea puolustaa itseään.

Avainasemassa kiusaamisessa onkin ryhmä. Ryhmä, ne muut, päättää, saako moisella käyttäytymisellä tässä ryhmässä pisteitä vai onko se tyhmää. Jos ryhmä ei palkitse kiusaamista, se kuihtuu. Vielä hienompaa, jos joku pystyy ääneen tai näkyvin teoin asettumaan kiusaamisen kohteen puolelle ja kiusaamista vastaan.

Suomen tunnetuin ja maailmankin eturivin kiusaamistutkijoihin kuuluva Christina Salmivalli Turun yliopistosta sanoo, että kiusaamista tapahtuu, koska se on helppoa, hauskaa ja se toimii. Tylyä tekstiä, mutta totta. Ryhmän tehtäväksi jää huolehtia siitä, että tämä ”helppo ja hauska” toimintatapa ei toimi vaan se osoitetaan huonoksi käytökseksi, jota ryhmä ei salli ja josta ryhmässä ei tykätä.

Tuoreet turkulaiset tutkimustulokset osoittavat, että kiusaaminen on 2000-luvun aikana vähentynyt (Turkulainen 16.8.2019). Kiusaamisen vastaiset toimenpideohjelmat, kuten Salmivallin ja Elisa Poskiparran johdolla kehitetty KiVa Koulu -ohjelma, toimivat. Liialliseen huoleen saati epätoivoon ei ole syytä.

Kiusaamisen pitäminen aisoissa vaatii kuitenkin jatkuvaa työtä, joka paikassa. Mukavaa käyttäytymistä toisia kohtaan ja toisten kanssa voi oppia ja opettaa. Koskee sekä lapsia että aikuisia!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu