Mitä virkaa on rahoitusmarkkinoilla?

Ville Valkonen

Mitä hyötyä on talouden osa-alueesta nimeltä rahoitusmarkkinat? Olisiko tolkullisempaa, että pankkiirit, osakeanalyytikot, sijoitusneuvojat, yritysrahoituskonsultit ja kaikki muut alan ammattilaiset tekisivät jotain muuta? Eikö tekijöille olisi tarvetta ”oikeissa töissä”, kuten lääkäreinä tai rakennustyöntekijöinä? Suomessakin finanssiala työllistää noin 30 000 henkeä.

Rahoitusmarkkinat ovat kuitenkin elintärkeä osa kehittynyttä taloutta ja siten hyvinvoivaa yhteiskuntaa. Pankkien ilmiselvin tehtävä on maksuliikenne. Nykyään raha liikkuu nopeasti tililtä toiselle ilman, että seteleitä joutuu aina kanniskelemaan ympäriinsä.

Rahoitusmarkkinat myös jakavat eli allokoivat varoja. Taloudessa osalla yrityksistä ja henkilöistä on enemmän rahaa kuin niillä on tarvetta ja osalla taas vähemmän. Nuori tarvitsee asunnon, mutta säästöjä ei vielä ole, kun taas varttuneempi miettii parkkipaikkaa ylimääräisille varoilleen. Väliin tulee pankki, joka ottaa vastaan talletuksia ja vastaavasti antaa lainaa.

Samanlainen esimerkki pätee pienyritykseen, joka etsii pääomaa kasvuun ja eläkeyhtiöön, joka etsii tuottoa varoilleen. Väliin tulee pääomasijoitusrahasto, joka kuvaannollisesti poimii eläkeyhtiölle salkun parhaita pienyhtiöitä.

Rahoitusmarkkinoilla on myös tärkeä tehtävä oikean tiedon tuottajina ja levittäjinä, jotta talouden toimijat pystyvät tekemään hyviä päätöksiä. Finanssimarkkinat myös parantavat mahdollisuuksia hajauttaa riskiä sekä muuttaa sijoituksia rahaksi ja toisinpäin. Ilman toimivia rahoitusmarkkinoita säästäjillä ei ole mahdollisuutta sijoittaa ylijäämiään mihinkään, saatikka realisoida sijoituksia silloin kuin tarvitsee.

Rahoitusmarkkinat ovat kuin talouden verenkierto. Ilman niitä talouden voimavarat eivät kulkeudu sutjakkaasti oikeisiin paikkoihin, mistä seuraa näivettyminen. Tästä syystä rahoitusmarkkinoiden häiriöt ovat vakavia uhkia reaalitaloudelle. Finanssikriisit ovat usein johtaneet taantumiin ja kasvavaan työttömyyteen.

Kehitysmaissa on kehittymättömät rahoitusmarkkinat. Lainaa ei saa asunnon ostoon tai yrityksen perustamiseen. Yritykset eivät saa kasvurahaa. Tämä hidastaa talouden kehitystä ja siten hyvinvoinnin kasvua. Me kaikki tarvitsemme toimivia rahoitusmarkkinoita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu