Oppilailla ja opettajilla oikeus terveisiin tiloihin

Li Andersson

Luottamus on sana, jota käytetään paljon yhteiskunnallisessa keskustelussa. Mutta mistä luottamuksen tunne oikein syntyy? Minusta se syntyy siitä, että me voimme olettaa yhteiskunnan perusasioiden olevan ja pysyvän kunnossa. Se syntyy esimerkiksi siitä, että voimme luottaa terveydenhuollon toimivuuteen, kun tulemme kipeiksi, että ketään ei jätetä kadulle puille paljaille ja että vanhuksista pidetään hyvää huolta, kun he tarvitsevat muiden apua pärjätäkseen. Me emme odota päätöksentekijöiltä mahdottomia. Lasten ja vanhusten huolenpito sekä toimivan terveydenhuolto ja sosiaaliturva, joka takaa katon kaikkien pään päälle, ei pitäisi Suomen kaltaisessa maassa olla mahdoton tehtävä.

Aina yhteiskunta ei lunasta näitä kohtuullisia odotuksia. Viime viikolla juttelin Utsjoella opettajana toimivan ystävän kanssa, joka kertoi että luokka oli joutunut Norjan puolelle väistötiloihin. Viikonloppuna helsinkiläinen kaveri kertoi, kuinka hänen alakoulua käyvä tyttärensä on suunnittelemassa mielenosoitusta kaupunginvaltuuston kokoukseen. Tytär ja hänen koulukaverinsa oireilevat kaikki koulukiinteistön sisäilmasta pahasti. Koko viime viikon olen myös surullisena seurannut omassa kotikaupungissani käytävää keskustelua Sepänkadusta.

Ymmärrän oppilaiden ja vanhempien huolen täysin. Koulu on nuorten suomalaisten työympäristö ja niin oppilailla kuin opettajilla pitää olla oikeus työskennellä terveissä tiloissa. Kunnat eivät voi väistä velvollisuuttaan huolehtia kiinteistöjen kunnossapidosta ja korjauksista.

Luottamuksen näkökulmasta on myös tärkeää, että kaupungin ja kotien välinen keskusteluyhteys toimii. Tilojen terveellisyydestä, tutkimusten tuloksista ja kaupungin vastuukysymyksistä ei saa jäädä epäselvyyttä.

Tässä on valitettavasti Turussa epäonnistuttu. Korjaaviin toimenpiteisiin asioiden selkeyttämiseksi ryhdytään siksi toivottavasti mahdollisimman nopeasti. Musta home on terveydelle haitallista ja sen alkuperäinen aiheuttaja koulutiloissa pitää selvittää, jotta tiloihin voidaan tehdä asianmukaiset korjaukset. Kaupungin tiedotuksen ja toimien pitää tässä hankalassa tilanteessa olla johdonmukaiset. Vanhemmat ovat syystä huolissaan lastensa terveydestä. Tärkeintä tässä tilanteessa on, että asiaan löydetään ratkaisu ja että oppilaiden koulunkäynti terveissä tiloissa olisi mahdollista.

Koulutilojen terveellisyys on tänä päivänä yksi suurimmista koulutuspoliittisista kysymyksistä Suomessa. Kun perusasiat eivät ole kunnossa, ei aikaa, energiaa tai rahaa aina riitä muiden asioiden pohtimiseen. Se on harmillista, sillä koulutuksen osalta on paljon muutakin, mihin pitäisi tarttua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu