Nuoret ovat eri mieltä

A-P. Pietilä

Jos nuoret suomalaiset saisivat päättää, asiat olisivat eri tolalla.

Eri ihmiset istuisivat eduskunnassa ja hallituksessa, mikäli 18–34-vuotiaat kansalaiset saisivat tahtonsa läpi. Nuorten suosikkipuolueet ovat persut, vihreät ja kokoomus. Vasemmisto ei kuulu tähän joukkoon.

Nuorten suomalaisten mielipiteillä luulisi olevan merkitystä syyskuun alussa, kun keskustan puoluekokous alkaa. Silloin puolueelle valitaan uusi puheenjohtaja, mutta puolueen linjasta ei ole mitään tietoa.

Keskusta on muuttunut parissa kuukaudessa vasemmiston apupuolueeksi, joka on kääntänyt täydellisesti takkinsa. Juha Sipilän johdolla se julistautui yrittämisen, byrokratian purkamisen, säästämisen ja valtionvelan pienentämisen puolueeksi. Nyt se lisää velkaa, törsää rahaa ”kaikkeen hyvään”, kasvattaa puoluetukea ja nimittää roppakaupalla poliittisia virkamiehiä. Yrittäjät se on unohtanut.

Voiko vanha puolue uudistua ohittamalla tulevaisuuden päättäjät? Kasvaako keskustan kannatus vasemmistopuolueena? Tästä ei keskustan puoluekokouksessa puhuta.

Demaripuolue täyttää 120 vuotta ja seitsemän prosenttia nuorista suomalaisista äänestää sitä. Keskusta on yhtä vanha ja sen kokonaiskannatus on 10 prosentin kerhossa. Kaksi entistä mahtipuoluetta kutistuu samaan tahtiin. Molemmilla on kolmanneksen vähemmän kannattajia kuin 20 vuotta sitten.

Keskustan kannatus voisi elpyä joko vihreiden tai kokoomuksen kyljessä. Keskusta on kuitenkin kärsinyt vaalitappioita, kun se on ollut kimpassa kokoomuksen kanssa. Nyt toteutetaan yhteiskuntapoliittinen testi yhteistyöstä vihreiden kanssa.

Vihreiden ja keskustan allianssin ongelmana on se, että vihreät ovat keskustan pahin vastustaja ja vihollinen. Peruskepulainen vierastaa vihreää ympäristönsuojelua, jota maalaisjärki ei ymmärrä.

Verivihollisten kompus on epäpyhä liitto, joka perustuu rahaan: keskustan haluamaan maakuntahallintoon, alue- ja maataloustukien kasvattamiseen ja poliittisiin virkanimityksiin.

Voiko keskustaa ohjata kahden kansanedustajan Antti Kaikkosen ja Katri Kulmunin ministerikiima ja vallanhimo?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu