Mielipide: Turkulaiset ovat löytäneet kapinamielensä

toimitus

Turkulaiset ovat selvästi löytäneet kapinamielensä.

Siihen tarvittiin uhka laadukkaan saattohoidon lopettamisesta ja homekoulu sekä sinnikkäitä omaisia, vanhempia ja muita aktiiveja. Vuosien ajan adresseja, anomuksia, pyyntöjä luottamusmiehille ja poliitikoille, kansalaisliike.

Kiitos näille arjen sankareille ja myös niille viisaille päättäjille, jotka mahdollistivat inhimillisten päätösten loppuun viemisen. Karinakoti pelastunee, Sepänkatu otetaan pois käytöstä.

Pidän huolestuttavana ajatusmallia, jonka mukaan kaikessa on kyse taloudellisesta tuotosta. Kaikki asiat eivät kuitenkaan ole mitattavissa rahalla. Lasten terveys ja vanhusten oikeus arvokkaaseen kuolemaan ovat esimerkkejä tästä.

Ihan jokainen turkulainen koululainen ansaitsee terveet opiskelutilat. Homekouluharmitukselle ei näy loppua – tapauksia tulee koko ajan lisää. Siihen pitää varautua. Tarvitaan innovaatioita ja rohkeutta keksiä ratkaisuja näin mittavaan ongelmaan. Myös ne oppilaat, joiden vanhemmat eivät syystä tai toisesta ole niin äänekkäitä ja hyviä puolustamaan lastensa oikeuksia, tarvitsevat puhtaan sisäilman koulunsa.

Itse opettajana aloitan lukuvuoden väistötilojen väistötilassa, koska koulumme kärsii myöskin sisäilmaongelmista eivätkä parakit olleet valmiit.

Tunnelmat ovat sekavat, mutta me olemme siinä mielessä onnekkaita, että meillä on terveet ja puhtaat tilat kuitenkin piakkoin pystyssä, ihan vanhan tutun koulun vieressä. Toivottavasti valmista tulee pian.

Sisäilmaongelmien seuraukset voivat olla kohtalokkaat ja pitkälliset. Niitä ei pidä vähätellä.

Mitä Turku sitten tarvitsee? Talouden ollessa tiukka täytyy priorisoida.

Kaikkea vetovoimainvestointeja ei ole tarpeen lopettaa, mutta kyllä peräänkuuluttaisin malttia ja harkintaa isojen hankkeiden kanssa – kohtuus kaikessa, olkoonkin, että käyttötalous ja investoinnit eivät kulje käsi kädessä.

Kaupungin talouden johtamisen pitäisi olla ns. oppiva prosessi, eli virheistä on opittava. Myös toimivat palvelut ovat kaupungille vetovoimatekijä, vieläpä hyvin painava sellainen. Laadukkaat opetuspalvelut ja terveydenhoito nielevät rahaa, mutta maksavat itsensä takaisin.

Minulla on turkulaisille pyyntö. Mieti, mikä esimerkiksi näissä Karinakodin ja Puolalan koulun väistötilatapauksen kohdalla oli mielestäsi oikea ratkaisu. Sama koskee vaikkapa toriparkkipäätöstä ja muita isoja linjauksia. Kuka on juustohöylännyt palveluista?

Ota selvää, kuka poliitikko ja mikä puolue ajoi sitä mieleistäsi ratkaisua.

Kuntavaalit ovat tulossa jo keväällä 2021. Äänestä silloin sitä puoluetta, joka teki mielestäsi hyviä ratkaisuja ja kannanottoja.

Inhimillisen politiikan aika on nyt.

Mervi Uusitalo

luokanopettaja

Lausteen koulu

kaupunginvaltuutettu (vas.)

Turku

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää