Mielipide: Turkulaiset ovat löytäneet kapinamielensä

Lukijalta

Turkulaiset ovat selvästi löytäneet kapinamielensä.

Siihen tarvittiin uhka laadukkaan saattohoidon lopettamisesta ja homekoulu sekä sinnikkäitä omaisia, vanhempia ja muita aktiiveja. Vuosien ajan adresseja, anomuksia, pyyntöjä luottamusmiehille ja poliitikoille, kansalaisliike.

Kiitos näille arjen sankareille ja myös niille viisaille päättäjille, jotka mahdollistivat inhimillisten päätösten loppuun viemisen. Karinakoti pelastunee, Sepänkatu otetaan pois käytöstä.

Pidän huolestuttavana ajatusmallia, jonka mukaan kaikessa on kyse taloudellisesta tuotosta. Kaikki asiat eivät kuitenkaan ole mitattavissa rahalla. Lasten terveys ja vanhusten oikeus arvokkaaseen kuolemaan ovat esimerkkejä tästä.

Ihan jokainen turkulainen koululainen ansaitsee terveet opiskelutilat. Homekouluharmitukselle ei näy loppua – tapauksia tulee koko ajan lisää. Siihen pitää varautua. Tarvitaan innovaatioita ja rohkeutta keksiä ratkaisuja näin mittavaan ongelmaan. Myös ne oppilaat, joiden vanhemmat eivät syystä tai toisesta ole niin äänekkäitä ja hyviä puolustamaan lastensa oikeuksia, tarvitsevat puhtaan sisäilman koulunsa.

Itse opettajana aloitan lukuvuoden väistötilojen väistötilassa, koska koulumme kärsii myöskin sisäilmaongelmista eivätkä parakit olleet valmiit.

Tunnelmat ovat sekavat, mutta me olemme siinä mielessä onnekkaita, että meillä on terveet ja puhtaat tilat kuitenkin piakkoin pystyssä, ihan vanhan tutun koulun vieressä. Toivottavasti valmista tulee pian.

Sisäilmaongelmien seuraukset voivat olla kohtalokkaat ja pitkälliset. Niitä ei pidä vähätellä.

Mitä Turku sitten tarvitsee? Talouden ollessa tiukka täytyy priorisoida.

Kaikkea vetovoimainvestointeja ei ole tarpeen lopettaa, mutta kyllä peräänkuuluttaisin malttia ja harkintaa isojen hankkeiden kanssa – kohtuus kaikessa, olkoonkin, että käyttötalous ja investoinnit eivät kulje käsi kädessä.

Kaupungin talouden johtamisen pitäisi olla ns. oppiva prosessi, eli virheistä on opittava. Myös toimivat palvelut ovat kaupungille vetovoimatekijä, vieläpä hyvin painava sellainen. Laadukkaat opetuspalvelut ja terveydenhoito nielevät rahaa, mutta maksavat itsensä takaisin.

Minulla on turkulaisille pyyntö. Mieti, mikä esimerkiksi näissä Karinakodin ja Puolalan koulun väistötilatapauksen kohdalla oli mielestäsi oikea ratkaisu. Sama koskee vaikkapa toriparkkipäätöstä ja muita isoja linjauksia. Kuka on juustohöylännyt palveluista?

Ota selvää, kuka poliitikko ja mikä puolue ajoi sitä mieleistäsi ratkaisua.

Kuntavaalit ovat tulossa jo keväällä 2021. Äänestä silloin sitä puoluetta, joka teki mielestäsi hyviä ratkaisuja ja kannanottoja.

Inhimillisen politiikan aika on nyt.

Mervi Uusitalo

luokanopettaja

Lausteen koulu

kaupunginvaltuutettu (vas.)

Turku

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu