Kauan eläköön Ruisrock!

Matti ”Viki” Vikström

Ruisrockilla oli juhlavuosi. Festivaali oli järjestyksessään 50.

Allekirjoittaneellakin oli juhlavuosi, nimittäin 25. vuosi järjestysmiehenä Ruisrockissa talkootyötä tehden Turun Erotuomarikerhon hyväksi. Monenlaista hommaa on vuosien varrelle mahtunut: puskaväijyä, lipuntarkastusta portilla, backstagevalvontaa ynnä muuta.

Viimeiset 10 vuotta olen saanut toimia legendaarisen rantalavan inva-lavan vastaavana. Ruisrockin järjestäjän taholta on kohtelias ele pystyttää inva-lavat. Pidän inva-lavalla toimimista hienona tehtävänä. Saa palvella rockin puolesta niitä ihmisiä, jotka apua tarvitsevat. He käyttävätkin tätä mahdollisuutta kiitettävästi hyväkseen. Parhaimmalla keikalla Ultra Bran aikana edellisvuonna lava oli niin täynnä, että viimeistä paikkaa ”myytiin”. Sopu sijaa antoi, ja pienillä järjestelyillä kaikki mahtuivat lavalle saattajineen.

Ruisrock on tarjonnut 70 vuotta täyttäneille ikäihmisille viime vuosina mahdollisuuden päästä yhdeksi päiväksi ilmaiseksi rockiin. Palveluun on sisältynyt ilmainen vesibussikuljetus. Pidän tätä hienona eleenä järjestäjiltä. Olen myös päästänyt näitä vanhusrokkareita inva-lavalle tilan niin salliessa. Tyytyväisyys on loistanut poskilta.

Ruisrockin nykyisestä musiikista voidaan olla montaa mieltä. Vanhemman polven ystäväni eivät noteeraa Ruisrockia enää rockfestivaalina. Kaivataan hevimpää tai progempaa musiikkia a`la Metallica tai Jethro Tull. Molemmat ovat muuten esiintyneet Ruisrockissa. Nämä bändit maksavat kuitenkin nykyään niin paljon, että ne lohkaisisivat ohjelmabudjetista valtaosan.

Sitä paitsi aikansa kutakin. Nykynuoriso kuuntelee erilaista musiikkia. Miksi Ruisrokin päällikkö Juhani Merimaa muuttaisi ohjelmakonseptia, kun näillä kotimaisillakin räppäreillä ja iskelmämusiikin esittäjillä Ruisrock myydään etukäteen loppuun?

Nuorison käyttäytymisestä ja varsinkin alkoholin käytöstä Ruisrockissa puhutaan paljon. Kyllähän alueelle salakuljetetaan omia juomia mitä mielikuvituksellisimmilla keinoilla. Niin tarkkaa porttikontrollia ei ikinä saada aikaan, ettei joku sen potun sinne saa tuotua. Tästä huolimatta nuoret käyttäytyvät voittopuolisesti fiksusti.

Olen ajatellut toimia Ruisrockin talkoojärjestysmiehenä, jos huolitaan, ehkä niin kauan kuin ikäni puolesta pääsen itse ilmaiseksi sisään. Kauan eläköön Ruisrock!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu