Melu kuuluu keskustaan

Janne Koivisto

On lämmin kesäilta Aurajoen rannalla. Ihmiset syövät ja juovat ravintolan terassilla. DJ soittaa musiikkia. Kaikki viihtyvät.

Miten toimii turkulainen? Tietenkin soittaa poliisit paikalle lopettamaan soiton.

Turun keskustassa järjestettävät kesätapahtumat voivat aiheuttaa kiistoja asukkaiden ja ravintoloiden välille.

Turkulainen kertoi 3. elokuuta, että asukas oli soittanut poliisit paikalle Gustavo-ravintolan Gustavo på Laituri -tapahtumaan.

Syynä oli meteli. Asukkaan mukaan melu oli jatkunut iltakymmenen jälkeen. Lopulta hän päätti soittaa poliisit hiljentämään kovaäänisen soiton.

Asukkaan mukaan soitto alkoi uudelleen heti, kun poliisit lähtivät. Ravintola kertoi Turkulaiselle, että poliisipartio totesi musiikin olevan sallittujen melurajojen puitteissa.

Ravintolan mukaan kyseessä on yksittäinen asukas, joka on ilmoittanut haluavansa tehdä lopun koko ravintolatoiminnasta.

Asukas oli oikeassa siinä, että ravintola oli jättänyt tekemättä kaupungille meluilmoituksen. Varmaan muistaa jatkossa tehdä sen.

Poliisien soittaminen meni kuitenkin yli. Jos asuu Turun keskustassa, pitää kestää tapahtumien ääniä. Äänet kuuluvat keskustaan.

Suomalaiset ihailevat ulkomailla sitä, että kaduilla on elämää myöhään yöhön. Turun keskustassa on elämää muutamana kauniina kesäiltana, ja sekin on joillekin liikaa.

Turkulainen mittasi 1. elokuuta ilmestyneessä lehdessä Turun keskustan melumääriä.

Turun ammattikorkeakoulun melututkija Valtteri Hongisto kertoi, että melulle altistumista voi torjua yksinkertaisella keinolla.

– Voi valita asuinpaikkansa sen mukaan, ettei altistu melulle. Se on kaikkein paras keino.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää