Kuka vei ruokarauhan

A-P. Pietilä

Ruokarauha on menetetty. sillä jokainen nauttimasi suupala voi olla virhe (jonkun mielestä).

Ruoka on politiikkaa ja syöminen on kontrolloitua yhteiskunnallista toimintaa. Suupalat lasketaan, punnitaan, jäljitetään, listataan ja analysoidaan. Syömisestä on tullut yhtä valvottua kuin ylinopeuksien seurannasta.

Punaisen lihan syöminen on leimattu pahisteoksi koko ihmiskuntaa kohtaan. Tanskalaisen yliopistotutkimuksen mukaan virvoitusjuomien, makeisten ja alkoholin yhteenlaskettu ilmastovaikutus on samansuuruinen punaisen lihan kulutuksen kanssa. Miksi vihreät eivät vaadi ensimmäiseksi nautintoaineita pannaan?

Pakkoruokinta on suomalainen perinne. Keskustapoliitikot ja Maataloustuottajien Keskusliitto (MTK) pakkosyöttivät voita ja rasvaista maitoa suomalaisille 1970-luvulla, vaikka tarjolla oli kevyempää margariinia ja terveellisempää rasvatonta maitoa. Suomalaisten oli syötävä eduskunnan päätöksellä kalliita kotimaisia vihanneksia, vaikka ulkomailta olisi saanut halvempia. Näin suojeltiin kotimaista tuotantoa ja ylläpidettiin ruoan kalleutta.

Vihreät syöttäisivät kansalle kasviksia. Kasvissyönnin lisäys kasvattaisi ruoan tuontia, sillä kotimainen maatalous menestyy vain maidon- ja lihantuotannossa. Suomalainen pelto tuottaa parhaiten eläinrehua ja siksi peltopinta-alasta on 70 prosenttia eläintuotannossa.

Maidon ja lihan syömisen kieltämisellä olisi laajat alue- ja yhteiskuntapoliittiset vaikutukset. Kasvintuotanto onnistuu vain Etelä-Suomessa. Lehmien lopettaminen vauhdittaisi maaltapakoa ja maaseudun autioitumista Pohjois- ja Itä-Suomessa, jossa keskustan kannattajat asuvat. Siksi vihreä ruokapolitiikka ei ole itsestäänselvyys.

Riitely ruoasta jatkuu, sillä 70 prosenttia suomalaisista syö tavallista sekaruokaa. Tässä joukossa on paljon kaupunkien demareita, joiden ruokarauhaa Antti Rinne ei halua häiritä.

Kansan mielipide ei ole (ainakaan vielä) ruokavallankumouksen kannalla. Noin 40 prosenttia on harkinnut ruokavalionsa muuttamista, mutta vain puolet heistä on sen toteuttanut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu