Mielipide: Kiusaamista pitää käsitellä niin kotona kuin kouluissa

toimitus

Koulurauha on tärkeää, koska lapset viettävät ison osan viikostaan siellä. Pelon kiusatuksi tulemisesta ei pitäisi kuulua kenenkään koulupäivään. Ensisijaisesti meidän aikuisten pitää herätä tähän asiaan. Tämä on tärkeää!

Kohtaamme päivittäin erilaisia ihmisiä ja olemme myös itse jonkun toisen mielestä ”erilaisia”. On kuitenkin selvää, ettemme voi olla kaikki samanlaisia, vaan itse asiassa jokainen meistä on erilainen ja ainutlaatuinen ja se on rikkaus.

Nykylapsilla on meidän sukupolveamme paremmat mahdollisuudet nähdä lapsesta asti erilaisia ihmisiä ja edellytykset ymmärtää, että erilaisuus onkin ihan tavallista.

Miksi siis tutkimusten mukaan Suomen peruskouluissa kiusataan toistuvasti jopa yhtä lasta kymmenestä?

Kiusaamisen voi aiheuttaa mikä vain: liian hyvä tai liian huono koulumenestys, vääränlaiset farkut, vanhempien ammatti, perheen auto tai kotitalo, väärä tai oikea vastaus kysymykseen tai ihan mikä vaan täysin satunnainen asia.

Ei auta keskittyä kitkemään niitä mahdollisesti kiusaamiselle altistavia asioita ja rajoittamaan lapsen tai perheen ilmaisun ja olemisen vapautta.

Sen sijaan pitää keskittyä kasvattamaan lasta erilaisuuden syvälliseen ymmärtämiseen ja siihen, että ketään ei saa ikinä eikä missään tapauksessa kiusata.

Kiusaamista pitää käsitellä niin kotona kuin koulussa. Siitä pitää puhua suoraan, ei kierrellen.

Aika moni aikuinen sanoo olevansa suvaitsevainen, mutta miten se kääntyy käytäntöön?

Lapsi on syntyessään suvaitsevainen. Ei pieni lapsi arvota kaverinsa ihonväriä, uskontoa, kulttuuria tai vaatemieltymyksiä. Asenteet tarttuvat vanhemmilta. Meillä vanhemmilla ja kaikilla aikuisilla on ihan valtava vastuu: meidän lapsemme toistavat meidän asenteitamme.

On tärkeää hyväksyä, että meitä on monenlaisia ja kaikki ovat yhtä arvokkaita. Erilaisuuden hyväksyminen lisää myös yhteisöllisyyttä. Jokaisen tulee elää oma elämänsä, tehdä omat valintansa ja kuunnella oman järkensä ja sydämensä ääntä.

Koulunkäynninohjaajina työmme on mahdollistaa hyvinvoiva, turvallinen ja kasvun mahdollistava lapsuus ja nuoruus oppilaille.

Ennaltaehkäisevä työ kouluissa on sitkeää arkista puurtamista. Kiusaamisen vastainen työ on pitkäjänteistä, järjestelmällistä ja jokapäiväistä työtä.

On kaikkien velvollisuus puuttua kiusaamiseen, vaikka joskus ikäviin asioihin puuttuminen pelottaa aikuisiakin. Vanhempia ja koulun aikuisia tarvitaan katkaisemaan kiusaaminen, nostamaan ongelma esiin ja opettamaan lapset toimimaan uudella tavalla.

JHL:n koulunkäynnin ohjaajien verkosto on tänäkin vuonna viemässä tärkeää viestiä #Stop koulukiusaamiselle lasten ja aikuisten tietoisuuteen.

Salon iltatorilta ja Ruskopäiviltä lähtee maailmalle lasten maalaamia kehukiviä ja ystävännauhoja. Näihin ystävällisyydestä ja lämpimistä ajatuksista muistuttaviin kiviin saatat sinäkin törmätä kadulla kulkiessasi. Pienet kivet toivottavasti ilahduttavat päivääsi sekä muistuttavat sinua tästä tärkeästä asiasta.

Sanna Pihakivi

puheenjohtaja

JHL Varsinais-Suomen KKO-verkosto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää