Mielipide: Kiusaamista pitää käsitellä niin kotona kuin kouluissa

Lukijalta

Koulurauha on tärkeää, koska lapset viettävät ison osan viikostaan siellä. Pelon kiusatuksi tulemisesta ei pitäisi kuulua kenenkään koulupäivään. Ensisijaisesti meidän aikuisten pitää herätä tähän asiaan. Tämä on tärkeää!

Kohtaamme päivittäin erilaisia ihmisiä ja olemme myös itse jonkun toisen mielestä ”erilaisia”. On kuitenkin selvää, ettemme voi olla kaikki samanlaisia, vaan itse asiassa jokainen meistä on erilainen ja ainutlaatuinen ja se on rikkaus.

Nykylapsilla on meidän sukupolveamme paremmat mahdollisuudet nähdä lapsesta asti erilaisia ihmisiä ja edellytykset ymmärtää, että erilaisuus onkin ihan tavallista.

Miksi siis tutkimusten mukaan Suomen peruskouluissa kiusataan toistuvasti jopa yhtä lasta kymmenestä?

Kiusaamisen voi aiheuttaa mikä vain: liian hyvä tai liian huono koulumenestys, vääränlaiset farkut, vanhempien ammatti, perheen auto tai kotitalo, väärä tai oikea vastaus kysymykseen tai ihan mikä vaan täysin satunnainen asia.

Ei auta keskittyä kitkemään niitä mahdollisesti kiusaamiselle altistavia asioita ja rajoittamaan lapsen tai perheen ilmaisun ja olemisen vapautta.

Sen sijaan pitää keskittyä kasvattamaan lasta erilaisuuden syvälliseen ymmärtämiseen ja siihen, että ketään ei saa ikinä eikä missään tapauksessa kiusata.

Kiusaamista pitää käsitellä niin kotona kuin koulussa. Siitä pitää puhua suoraan, ei kierrellen.

Aika moni aikuinen sanoo olevansa suvaitsevainen, mutta miten se kääntyy käytäntöön?

Lapsi on syntyessään suvaitsevainen. Ei pieni lapsi arvota kaverinsa ihonväriä, uskontoa, kulttuuria tai vaatemieltymyksiä. Asenteet tarttuvat vanhemmilta. Meillä vanhemmilla ja kaikilla aikuisilla on ihan valtava vastuu: meidän lapsemme toistavat meidän asenteitamme.

On tärkeää hyväksyä, että meitä on monenlaisia ja kaikki ovat yhtä arvokkaita. Erilaisuuden hyväksyminen lisää myös yhteisöllisyyttä. Jokaisen tulee elää oma elämänsä, tehdä omat valintansa ja kuunnella oman järkensä ja sydämensä ääntä.

Koulunkäynninohjaajina työmme on mahdollistaa hyvinvoiva, turvallinen ja kasvun mahdollistava lapsuus ja nuoruus oppilaille.

Ennaltaehkäisevä työ kouluissa on sitkeää arkista puurtamista. Kiusaamisen vastainen työ on pitkäjänteistä, järjestelmällistä ja jokapäiväistä työtä.

On kaikkien velvollisuus puuttua kiusaamiseen, vaikka joskus ikäviin asioihin puuttuminen pelottaa aikuisiakin. Vanhempia ja koulun aikuisia tarvitaan katkaisemaan kiusaaminen, nostamaan ongelma esiin ja opettamaan lapset toimimaan uudella tavalla.

JHL:n koulunkäynnin ohjaajien verkosto on tänäkin vuonna viemässä tärkeää viestiä #Stop koulukiusaamiselle lasten ja aikuisten tietoisuuteen.

Salon iltatorilta ja Ruskopäiviltä lähtee maailmalle lasten maalaamia kehukiviä ja ystävännauhoja. Näihin ystävällisyydestä ja lämpimistä ajatuksista muistuttaviin kiviin saatat sinäkin törmätä kadulla kulkiessasi. Pienet kivet toivottavasti ilahduttavat päivääsi sekä muistuttavat sinua tästä tärkeästä asiasta.

Sanna Pihakivi

puheenjohtaja

JHL Varsinais-Suomen KKO-verkosto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu