Mielipide: Kristinuskoa käytetään monenlaisen terapiahömpän markkinoimiseen

Lukijalta

Terapeuttisen sielunhoidon kurssiesite: ”Koulutuksen sielunhoito- ja terapiatyö pohjautuvat uskon, elämän ja etiikan kysymyksissä Raamatun auktoriteettiin...”

Kristinuskoa pyritään käyttämään keppihevosena monenlaisen terapiahömpän markkinoimiseen. Nyt tällä nimikkeellä.

Fundamentalistista raamattunäkemystä mainostetaan vaihtoehtona lääketieteelliselle asiantuntemukselle ja psykoterapialle. Osallistujaa saatetaan jopa pelotella ”ateistisen” psykologian ja psykoterapian vaaroista uskolle. Lisäksi annetaan ymmärtää, että sielunhoitoterapeutilla on erityinen kyky tulkita Jumalan tahtoa asiakkailleen.

Ainakin tässä vaiheessa hälytyskellojen pitäisi jo soida. Raamatun pitäminen auktoriteettina vie ajatukset siihen, että psyykkiset sairaudet aiheutuisivat, niin kuin antiikin aikana uskottiin, riivaajista. Näin valitettavasti uskotaan edelleen tietyissä herätys- ja evankelioimisliikkeissä vielä tänään.

Masentunutta ei auta yhtään se, että hänen tilansa selitetään sillä, että hänessä on riivaajia tai että hän ei ole oikeassa uskossa tai uskossa lainkaan. Päinvastoin se voi olla viimeinen tieto asiakkaan tilanteeseen, mitä hän ei enää kestä.

Muutamat kristilliset opistot ovat olleet näiden uskomusterapeuttien koulutuspaikkoina. Muun muassa palvelujärjestönä itseään mainostava Kansan Raamattuseura on ollut jo vuosia hyvin keskeisesti näiden uskomushoitojen markkinoija.

Kirkon vastuullista sielunhoitotyötä nämä tahot eivät tietojeni mukaan edusta, vaikka ne toimintaansa kristillisenä sielunhoitona harhaanjohtavasti mainostavatkin.

Timo Teinikivi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu