Terveyden tavoittelulla voi sairastua

Naisen terveydeksi

Syömishäiriöt ovat tavallisia varsinkin nuorilla naisilla, ja niihin sairastutaan tavallisimmin 12–24-vuotiaana. Anoreksiaa ja bulimiaa tavallisempia ovat niin sanotut epätyypilliset syömishäiriöt, muun muassa ortoreksia ja ahmimishäiriö. Syömishäiriöille altistaa geneettinen alttius, mutta psyykkinen kuormitus ja ulkonäkökeskeinen kulttuuri tai kurinalaisuutta vaativa harrastus voivat myös laukaista syömishäiriön.

Monimuotoisuuden ja kehopositiivisuuden ihanteet nostavat hitaasti päätään sosiaalisessa mediassa kuvanmuokkausta vilisevien fitness-blogien ja operoitujen mallikaunotarten bikinikuvien keskeltä. Jo alakouluikäisten lasten urheiluleireillä opetetaan täyttämään ruokapäiväkirjaa, laskemaan proteiineja ja välttämään ruokapyramidin yläosioita. Kilpailu on kovaa niin urheilujoukkueeseen mahtumisessa, lukioon pääsyssä, Instagram-tilin seuraajamäärässä kuin kaverien suosiossakin. Kulttuurimme voi todellakin sanoa suosivan syömishäiriöitä.

Ortoreksiasta on kyse, kun terveellisenä pidetty ruokavalio ja runsas liikkuminen menevät liiallisuuksiin. Useinkaan ortoreksiasta kärsivä ei itse koe itseään sairaaksi, ja lähipiirinkin voi olla vaikeaa huomata, että terveyden perikuvana pidetty ihminen onkin sairas. Hälytysmerkkejä ovat treeniohjelman joustamattomuus, ylikunto, sosiaalisten suhteiden ongelmat tai tiukka ruokavalio. Joskus oireilu voi naamioitua gluteenittomuuden, vegaaniksi ryhtymisen tai vaikkapa herkkulakon taakse. Toisten puuttuminen syömiseen tai kunto-ohjelmaan kiukuttaa ja ahdistaa, etenkin jos asetelmaan vielä kytkeytyy nuoruusiän muita kipupisteitä.

Gynekologille ortoreksia näyttäytyy kuukautiskierron ja hedelmällisyyden ongelmina. Female athlete triad -oireyhtymällä tarkoitetaan tilannetta, jossa niukka energiansaanti johtaa kuukautisten pois jäämiseen ja pitkittyessään myös osteoporoosiin eli luukatoon. Joskus ensimmäinen oire on kuukautisten puuttuminen, kun ehkäisy lopetetaan esimerkiksi raskaustoiveen takia. Hoitona on ravinnon energiamäärän lisääminen siten, että kehon koostumus muuttuu suotuisammaksi ja kierto käynnistyy itsestään. Aivolisäkkeen toipuminen syömishäiriöstä voi kuitenkin olla hidasta. Lisäksi motivaation löytäminen elämäntapamuutokselle voi olla vaikeaa, varsinkin ellei oman syömisen ja liikunnan pakonomaisuus tunnu omassa tuttavapiirissä mitenkään poikkeukselliselta.

Ortoreksiasta toipumisessa voi käyttää välitavoitteita, jotka ovat painon tuijottamista tärkeämpiä. Olenko tänään nauttinut syömisestä? Olenko antanut keholleni tarpeeksi lepoa ja rauhaa? Olenko tavannut ystäviä ja läheisiä mukavissa merkeissä? Mistä asioista nautin ennen sairastumistani?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu