Harakka tervatulla katolla

A-P. Pietilä

Työministeri Timo Harakka (sd.) on tervatulla katolla, jossa nokka tai pyrstö on kiinni tahnassa.

Jos Harakka patistaisi porukkaa töihin, SAK suuttuisi. Jos hän ei patista, työllisyysaste ei nouse ja hallituksen unelmat sortuvat.

Virolaiset työntekijät palaavat sankoin joukoin kotimaahansa, jossa elintaso ja palkat nousevat. Etelä-Suomesta vapautuu useita tuhansia virolaisten työpaikkoja hoiva-, rakennus-, myynti-, varasto- ja kuljetusaloilta, mutta suomalaiset eivät niihin halua.

Työmarkkinoilla on kupla, jossa työhalut ovat vapaaehtoisia ja työttömyyskorvaus on automaatti.

Työttömyys on kansantalouden tauti, josta kenenkään ei pitäisi saada tartuntaa. Tauti muuttuu pandemiaksi, kun talous heikkenee, yritysten kannattavuus laskee ja kuluttajien ostohalut hupenevat. Näissä oloissa jokainen pätkä- ja osapäivätyö on tyhjää parempi. Kenelläkään ei ole oikeutta kieltäytyä työstä ja itsensä elättämisestä.

Taloudessa on alkanut elvytys. USA laskee korkoja ja Euroopan keskuspankki aikoo pumpata markkinoille lisää ilmaista rahaa.

Ilmainen raha ja korkea työttömyys yhdistettynä avokätiseen sosiaaliturvaan ovat aikapommi. Halpa raha nostaa kiinteistöjen, osakkeiden, rakennusmaan ja arvometallien hintoja. Työttömyyden hoito kasvattaa tulonsiirtoja eli ilmaista rahaa sosiaaliturvan muodossa. Kun kupla puhkeaa, säästäväisesti eläneet menettävät rahansa verokorotuksissa.

Nykyinen eduskunta ja hallitus valittiin olosuhteissa, joissa kaikki näytti hyvältä. Vaalipuheissa luvattiin miljardeja euroja kaikkeen hyvään. Rahaa janoava kansa äänesti suurimpien lupausten puolesta.

Hallitus hallitsee olosuhteissa, jotka ovat toisenlaiset kuin ennen vaaleja. Hallitusohjelma on jo vanhentunut eikä sovi nykyhetkeen. Antti Rinne joutuu käymään uudet neuvottelut vihreiden, keskustan ja vasemmistoliiton kanssa, mikä johtaa katkeriin riitoihin. Hallitus tulee natisemaan liitoksistaan.

Rinteen hallitus on unelmien ja todellisuuden välisessä kuilussa, jonka pohjalla ei ole pohjatonta rahasäkkiä. Talouden raamit ovat Rinteen päällystakki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu