Harakka tervatulla katolla

Antti-Pekka Pietilä

Työministeri Timo Harakka (sd.) on tervatulla katolla, jossa nokka tai pyrstö on kiinni tahnassa.

Jos Harakka patistaisi porukkaa töihin, SAK suuttuisi. Jos hän ei patista, työllisyysaste ei nouse ja hallituksen unelmat sortuvat.

Virolaiset työntekijät palaavat sankoin joukoin kotimaahansa, jossa elintaso ja palkat nousevat. Etelä-Suomesta vapautuu useita tuhansia virolaisten työpaikkoja hoiva-, rakennus-, myynti-, varasto- ja kuljetusaloilta, mutta suomalaiset eivät niihin halua.

Työmarkkinoilla on kupla, jossa työhalut ovat vapaaehtoisia ja työttömyyskorvaus on automaatti.

Työttömyys on kansantalouden tauti, josta kenenkään ei pitäisi saada tartuntaa. Tauti muuttuu pandemiaksi, kun talous heikkenee, yritysten kannattavuus laskee ja kuluttajien ostohalut hupenevat. Näissä oloissa jokainen pätkä- ja osapäivätyö on tyhjää parempi. Kenelläkään ei ole oikeutta kieltäytyä työstä ja itsensä elättämisestä.

Taloudessa on alkanut elvytys. USA laskee korkoja ja Euroopan keskuspankki aikoo pumpata markkinoille lisää ilmaista rahaa.

Ilmainen raha ja korkea työttömyys yhdistettynä avokätiseen sosiaaliturvaan ovat aikapommi. Halpa raha nostaa kiinteistöjen, osakkeiden, rakennusmaan ja arvometallien hintoja. Työttömyyden hoito kasvattaa tulonsiirtoja eli ilmaista rahaa sosiaaliturvan muodossa. Kun kupla puhkeaa, säästäväisesti eläneet menettävät rahansa verokorotuksissa.

Nykyinen eduskunta ja hallitus valittiin olosuhteissa, joissa kaikki näytti hyvältä. Vaalipuheissa luvattiin miljardeja euroja kaikkeen hyvään. Rahaa janoava kansa äänesti suurimpien lupausten puolesta.

Hallitus hallitsee olosuhteissa, jotka ovat toisenlaiset kuin ennen vaaleja. Hallitusohjelma on jo vanhentunut eikä sovi nykyhetkeen. Antti Rinne joutuu käymään uudet neuvottelut vihreiden, keskustan ja vasemmistoliiton kanssa, mikä johtaa katkeriin riitoihin. Hallitus tulee natisemaan liitoksistaan.

Rinteen hallitus on unelmien ja todellisuuden välisessä kuilussa, jonka pohjalla ei ole pohjatonta rahasäkkiä. Talouden raamit ovat Rinteen päällystakki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää