Kauppa ei olekaan syypää kalliiseen ruokaan

Päätoimittaja Koivisto

Matkailu avartaa. Kun matkustaa Saksaan, Iso-Britanniaan tai Puolaan ja käy paikallisessa ruokakaupassa, huomaa, että ruoka on selvästi halvempaa kuin Suomessa.

Eurostatin kansainvälinen hintavertailu vahvistaa havainnon oikeaksi. Jos suomalaisen ruokaostokset maksavat 120 euroa, saksalainen maksaa samoista ostoksista 102 euroa, britti 95 euroa ja puolalainen 69 euroa.

Tämä siitä huolimatta, että Suomen maataloutta tuetaan vuosittain noin kolmella miljardilla eurolla. Se tekee noin 550 euroa vuodessa jokaista suomalaista kohti.

Suomen kalliista ruoasta syytetään usein kilpailun puutetta, mutta turkulainen tietokirjailija Antti-Pekka Pietilä kumoaa tämän väitteen.

Pietilä valaisee suomalaisen ruokatuotannon ja maatalouspolitiikan pimeää puolta uudessa kirjassaan Ruokarahan sisäpiiri (Art House 2019).

Pietilä listaa viisi syytä kalliiseen ruokaan: Suomi on jo lähtökohtaisesti kallis maa, jossa on korkea verotus ja kylmä ilmasto. Lisäksi maataloustuki nostaa vuokrapeltojen hintaa ja suomalaisilta maatiloilta puuttuu liiketaloudellista osaamista.

Suomi ei voi vaikuttaa ilmastoonsa, mutta muihin syihin voi. Jos ruoan hintaa halutaan laskea, verotusta pitää laskea, maatiloista tehdä kannattavia ja maataloustuet rukata uuteen uskoon.

Pietilä osoittaa kirjassaan, että jo 1930-luvulla tiedettiin, että pientilojen tukeminen johtaa kannattamattomiin tiloihin ja ylituotantoon.

Antti Rinteen (sd.) hallitus tuskin kykenee korjaamaan tilannetta. Hallituskumppani keskustan kannatus on ennätyksellisen alhaalla, ja puolue pitää kynsin ja hampain kiinni peruskannattajistaan.

Siksi ruokaostoksesi maksavat jatkossakin 120 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu