Kauppa ei olekaan syypää kalliiseen ruokaan

Janne Koivisto

Matkailu avartaa. Kun matkustaa Saksaan, Iso-Britanniaan tai Puolaan ja käy paikallisessa ruokakaupassa, huomaa, että ruoka on selvästi halvempaa kuin Suomessa.

Eurostatin kansainvälinen hintavertailu vahvistaa havainnon oikeaksi. Jos suomalaisen ruokaostokset maksavat 120 euroa, saksalainen maksaa samoista ostoksista 102 euroa, britti 95 euroa ja puolalainen 69 euroa.

Tämä siitä huolimatta, että Suomen maataloutta tuetaan vuosittain noin kolmella miljardilla eurolla. Se tekee noin 550 euroa vuodessa jokaista suomalaista kohti.

Suomen kalliista ruoasta syytetään usein kilpailun puutetta, mutta turkulainen tietokirjailija Antti-Pekka Pietilä kumoaa tämän väitteen.

Pietilä valaisee suomalaisen ruokatuotannon ja maatalouspolitiikan pimeää puolta uudessa kirjassaan Ruokarahan sisäpiiri (Art House 2019).

Pietilä listaa viisi syytä kalliiseen ruokaan: Suomi on jo lähtökohtaisesti kallis maa, jossa on korkea verotus ja kylmä ilmasto. Lisäksi maataloustuki nostaa vuokrapeltojen hintaa ja suomalaisilta maatiloilta puuttuu liiketaloudellista osaamista.

Suomi ei voi vaikuttaa ilmastoonsa, mutta muihin syihin voi. Jos ruoan hintaa halutaan laskea, verotusta pitää laskea, maatiloista tehdä kannattavia ja maataloustuet rukata uuteen uskoon.

Pietilä osoittaa kirjassaan, että jo 1930-luvulla tiedettiin, että pientilojen tukeminen johtaa kannattamattomiin tiloihin ja ylituotantoon.

Antti Rinteen (sd.) hallitus tuskin kykenee korjaamaan tilannetta. Hallituskumppani keskustan kannatus on ennätyksellisen alhaalla, ja puolue pitää kynsin ja hampain kiinni peruskannattajistaan.

Siksi ruokaostoksesi maksavat jatkossakin 120 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää