Kannettavana

toimitus

Vanhustenhuollosta on tullut bisnestä. Kun nykypäivän ”huutolaisvanhukset” myydään halvimmalla mahdollisella hinnalla, niin en voi olla ajattelematta, että historia toistaa itseään. Lehtiotsikot kertovat karua kieltään siitä, kuinka raha ratkaisee. Lain edellyttämät tasot eivät aina täyty, eikä hoitajamitoitukset riitä. Hoivakodissa on voinut olla pitkään jatkuneita vakavia puutteita, ennen kuin niihin on puututtu.

Ei ole pitkä aika, kun entisajan kurjat ja köyhät laitettiin pitäjien vaivaistaloihin. Sinne joutui se, josta kukaan ei halunnut pitää huolta.

Elämässä kukaan ei selviä ilman toisen kannattelevia käsiä. Tämä ajatus on ollut mielessäni, kun olen lukenut ja kuullut vanhusten yksinäisyydestä ja ahdistuksesta. Mitä tapahtuu silloin, kun vanhus ei haluaisi olla kenellekään vaivaksi, mutta kun ei enää itse pysty, eikä jaksa.

Erityisesti muistisairaana elämässä on helposti läsnä pelko ja ahdistus. On vaikeaa, kun ei oikein muista, eikä tiedä, mieli ailahtelee ja nykyhetki katoaa. Vanhainkotiin pääsy alkaa näyttää lottovoitolta.

Monesti vanhainkodissa vieraillessani vanhus on palannut lapsuuden vuosiinsa. Muistin tuolla puolen hän elää lapsuuttaan niin, että kokee jo kauan sitten edesmenneiden äidin ja isä olevan aivan tuossa, vieressä, tai käymässä vain pienen matkan päässä.

Ihmisen syvimpiin muistikerroksiin on painunut lapsuuden ajat. Mikä onkaan ollut pienenä turvallisempaa kuin kuulla tutut sydänäänet äidin syliin käpertyneenä.

Aikuisenakin tarvitsemme kannattelua. Elämässä suru ei kysy lupaa tulla, vaikeudet eivät ole aina voitettavissa. Sairaus tekee olon raskaaksi. Silloin ystävällisellä sanalla, lämpimällä katseella ja apuun ojennetulla kädellä on suuri merkitys. Toinen ihminen saattaa kantaa kuormaamme myös esirukouksen muodossa.

Yhteiskunnan arvot näkyvät siinä, kuinka heikoimmista huolehditaan. Ihminen tarvitsee läpi elämänsä lempeitä käsiä ja kunnioittavaa katsetta, arvostusta ja läsnäoloa. Moni hoitaja tekee voimiensa äärirajoilla raskasta, mutta rakasta työtään ja miettii, olisipa aikaa istahtaa hetkeksi vanhuksen viereen ja silittää kättä.

Olisiko sinulla siihen aikaa?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää